dimecres, 6 de gener del 2016

Feliç 2016?

La vinyeta de El Roto (El País, 03.01.2016), i que es reprodueix com a il·lustració d’aquestes línies, és prou il·lustratiu del pessimisme sobre una millora, més o menys generalitzada, de l’any que acabem de començar. Pot ser que als pessimistes, és a dir, els optimistes amb experiència, no els falti raó. No cal esperar massa felicitat per a la majoria. Vegem un exemple:
Com ja és tradicional, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament ha publicat a mitjans de desembre passat, l’Informe sobre Desenvolupament Humà (IDH) corresponent a 2015. Com cadascuna dels 25 lliuraments anteriors, l’informe no deixa molt marge per a l’optimisme. El món és manifestament millorable.
L’IDH 2015 està dedicat al treball la qual cosa li confereix un plus d’interès i, de ben segur, serà referència per a algunes de les anàlisis del mercat laboral que vagi fent al llarg d’aquest any 2016. Però deixin-me que anoti, com tats, algunes informacions generals en ell contingudes:
Sobre les creixents desigualtats d’ingressos, riquesa i oportunitats: S’afirma que actualment, prop del 80% de la població del planeta posseeix només el 6% de la riquesa global. És probable que en 2016 la participació de l’1% més ric de la població en la riquesa mundial superi el 50%. Al món del treball, els salaris són inferiors a la productivitat, i la participació dels treballadors en l’ingrés nacional ha anat disminuint.
Pel que fa referència a la pobresa: 1) A tot el món, 795 milions de persones pateixen fam crònica, 11 nins i nines menors de 5 anys moren cada minut i 33 mares moren cada hora. Prop de 37 milions de persones viuen amb el VIH i 11 milions sofreixen tuberculosis. 2) Més de 660 milions de persones utilitzen fonts d’aigua no potable, 2.400 milions de persones usen instal·lacions sanitàries inadequades i gairebé 1.000 milions de persones es veuen forçades a la defecació a l’aire lliure 3) Al món, 780 milions d’adults i 103 milions de joves (d’entre 15 i 24 anys) són analfabets. Als països desenvolupats hi ha 160 milions d’analfabets funcionals. A escala mundial, 250 milions de nens i nenes no han adquirit els coneixements bàsics, malgrat que 130 milions d’ells han assistit almenys 4 anys a l’escola.
En relació al mercat laboral resulta que: en 2015, 204 milions de persones no tenien treball, entre elles 74 milions de joves, segons les dades oficials sobre la desocupació. Entorn de 830 milions de persones al món són treballadors pobres (viuen amb menys de 2 dòlars al dia). D’altra banda, més de 1.500 milions tenen una ocupació vulnerable i, en general, manquen de condicions de treball dignes, així com d’una representació i una seguretat social adequades.
I per acabar aquest atapeït resum, una nota sobre la pervivència del patriarcat: Les dones guanyen a escala mundial un 24% menys que els homes i solament ocupen el 25% dels càrrecs administratius i directius al món empresarial; a més, en el 32% de les empreses cap dona exerceix un càrrec directiu superior. Les dones segueixen ocupant solament un 22% dels escons als parlaments estatals.
Em tem que El Roto té raó: O avancem cap a un món menys desigual, o desitjar felicitat no és més un desig benintencionat i, segons qui la desitgi, una mentida.
Publicat originalment a El Periscopi (05-01-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada