divendres, 6 de gener del 2017

Felipe VI amb la memòria franquista





I.- En el seu darrer discurs nadalenc el monarca espanyol ha estat sincer en afirmar que "son tiempos para profundizar en una España de brazos abiertos y manos tendidas, donde nadie agite viejos rencores o abra heridas cerradas". Que ningú em vengui amb l'excusa de mal pagador que els del Borbó són discursos que, sense dret a la "correcció" real, estan escrits pel Govern d'Espanya de torn. De la mateixa forma que hagués pogut eliminar una frase sobre, posem per cas, medi ambient, ben bé hagués pogut fer-ho amb la referència a l'agitació de "vells rancors" o a l'obertura de "ferides tancades". Aquest missatge és el missatge habitual i oficial del PP sobre Memòria Democràtica per negar sistemàticament el dret a la memòria, veritat, justícia, i reparació a les víctimes del franquisme i als seus familiars. Des de la Nit de Nadal de 2016 és també el discurs de la monarquia espanyola
.
II.- La casualitat ha volgut que, abans d'aquest Nadal, visités una altra vegada El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. En aquesta ocasió el motiu principal de la visita eren dues exposicions temporals relacionades amb la Memòria Democràtica. La titulada "Això em va passar. De tortures i d'impunitat (1960-1978)" és una mostra de testimoniatges de barcelonins i barcelonines detinguts i torturats pel règim feixista de Franco. Es pot observar una colpidora geografia urbana dels edificis on, a la Barcelona dels anys 60 i 70 del segle passat, es torturava als membres de l'oposició política, sindical, cultural, i veïnal.

En paraules del catàleg de l'exposició "Els principals protagonistes d'aquest relat coral són aquelles dones i aquells homes que foren objecte d'una vulneració dels seus drets humans per negar-se a acceptar la condició de súbdits, perquè aspiraren i lluitaren per assolir els drets de ciutadania i forjar les llibertats democràtiques". No obstat això, l'exposició contextualitza el període estudiat, i uns dels panels, que si s'escau citar en aquest article, és el titulat "Creixement sense democràcia". Per què?

Doncs perquè, a més d'altres coses, ens recorda que els tecnòcrates del règim sostenien que per mantenir el franquisme només feien falta dues coses: el creixement econòmic i la successió de Franco. El creixement va ser veritablement un brutal creixement de les desigualtats i un colossal desastre macroeconòmic, i l'any 1969 es designa al pare de Felipe VI com a successor de Franco. Ambdues coses –Planes de Desarrollo i nomenament per Franco de Juan Carlos com a successor seu a títol de rei- es produeixen en el marc d'una espiral de repressió, tortura, i assassinats. És bastant lògic, doncs, que el discurs i la pràctica de la monarquia espanyola envers les víctimes del franquisme sigui, si més no, de menyspreu.

III.- L'altra exposició que motivà la visita a El Born CCM era la que es va fer famosa per la instal·lació i posterior retirada d'una estàtua eqüestre de Franco (juntament amb la de La República i la de La Victòria) just a l'esplanada de entrada al recinte expositiu. És una llàstima que la polèmica sobre la instal·lació de les estàtues en un espai públic tan emblemàtic hagi tapat el contingut de l'exposició "Franco, Victòria, República. Immunitat i espai urbà" que és una rigorosa i radical critica a la indolència durant molt temps de les administracions catalanes amb els grans monuments de la dictadura a Barcelona. És una exposició i un relat impossible a Palma mentre tinguem en peu el monument feixista de Sa Feixina.


I tanmateix, malgrat les paraules nadalenques de Felipe VI i de certa indolència de les institucions mallorquines, com varen recordar les companyes de l'associació Memòria de Mallorca en agrair el ''Premi Bartomeu Oliver" que, en l'edició de 2016 dels premis 31 de Desembre, l'Obra Cultural Balear (OCB) l'hi ha merescudament concedit, Sa Faixina sí que tombarà! Tant de bo sigui una de les bones notícies d'aquest tot just iniciat 2017.

Publicat originalment a dBalears 02-I-2017 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada