Pàgines

dilluns, 24 d’agost del 2015

Pla de lluita contra l'explotació laboral

Cal reconèixer que el Pla de lluita contra l'explotació laboral que ha engegat el Govern de les Illes Balears ha tingut, si més no, un gran impacte mediàtic. El pla impulsat per la conselleria que dirigeix Iago Negueruela ha saltat als mitjans de comunicació d'àmbit espanyol. Sense anar més lluny, el diumenge 23 d'agost, el diari El País li dedicava tota la primera pàgina de la secció de “Economía y Negocios”. Aquesta repercussió mediàtica és important. Entre altres coses, posa de manifest que a les turístiques Illes Balears, a més de residències i recepcions reals estiuenques, de iots i cases  de vacances de luxe, d'excessos etílics i mamadings …, també hi ha treballadors i treballadores. Resulta que, en aquest paradís de l'hedonisme turístic anomenat Illes Balears, hi ha una situació, més o manco estructural i reconeguda per part de les administracions, d'explotació laboral. A la fi el govern demostra que també vol ser el govern de la gent que sofreix les múltiples precarietats de l'anomenat mercat laboral. Que es manifesti preocupació i interès per la pèrdua de drets de ciutadania durant la prestació laboral de molts homes i moltes dones és més que un gest. Demostra una sensibilitat política i social absent durant els quatre tenebrosos anys de la legislatura de majoria absoluta del PP.

Val a dir que formalment aquest Pla de lluita contra l'explotació laboral s'articula sobre dos pilars: a) Un reforç extraordinari de la Inspecció de Treball amb de 32 inspectors i subinspectors, que realitzaran 1.300 actuacions programades durant la temporada turística per a corregir i sancionar les il·legalitats detectades. b) La creació d’ una unitat de seguiment de la qualitat de l’ocupació en el SOIB per vigilar les condicions de contractació i detectar possibles irregularitats. És a dir, per una banda, de forma excepcional i per un període de temps curt, a les Illes Balears la Inspecció de Treball tindrà una plantilla més ajustada a les necessitats reals per a realitzar les seves funcions, però encara molt lluny de les ràtios que hi ha arreu d’Europa (sí, a l’Europa neoliberal - fins i tot en la de cultura calvinista- les empreses reben moltes més inspeccions de treball que les que rebran les empreses illenques aquest estiu) o de les ràtios que marca l'OIT (un inspector/a per a cada 10.000 treballadors/es). Per una altra banda, sembla que se “institucionalitzarà” el seguiment de la contractació per a detectar eventuals irregularitats. Molt bé, però s’ha de prendre en consideració que, com a conseqüència de la legislació laboral impulsada pel PSOE i pel PP (reformes laborals de 2010 i 2012 respectivament), la majoria de les precarietats laborals són legals. No es pot menysprear que la veritable intenció de la política laboral del Govern de Mariano Rajoy ha estat, i segueix sent, la devaluació salarial sense complexos, la qual cosa fa que cada pic hi hagi més situacions de pobresa associada a l’ocupació.

En definitiva, la iniciativa del Conseller Iago Negueruela és, a parer meu, molt positiva. De bon segur que la repercussió mediàtica i la campanya de difusió tindrà efectes dissuasoris per a bastant empresari aficionat a la magarrufa laboral i que les actuacions dels inspectors/es i subinspectors /es corregirà barroeres irregularitats i il·legalitats. I, tanmateix, en l’era de la “precarietat laboral integral” si es vol combatre de debò l'explotació laboral cal capgirar la legislació laboral, encara que només sigui per a retornar un cert equilibri entre capital - treball en el mercat laboral.


Publicat originalment a www.elperiscopi.com (24-08-2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada