Pàgines

dilluns, 22 d’agost del 2016

Mentides, grans mentides, i estadístiques sobre atur i ocupació

Cada començament de mes, en fer-se publiques les dades mensuals d'atur registrat i d'afiliacions a la Seguretat Social, em record de la popular frase de Mark Twain: there are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics, és a dir: "Hi ha tres tipus de mentides: mentides, grans mentides, i estadístiques".
Com, mes rere mes, les anàlisis governamentals (i la majoria dels periodístics ) són força inexactes, fonamentalment en la identificació de la variació de l’afiliació a la Seguretat Social amb la variació d'ocupació, fa unes setmanes em vaig dirigir a l' Observatori del Treball de les Illes Balears (OTIB) -que és l'organisme autonòmic responsable de les estadístiques d'assumptes relacionats amb l'ocupació- tot formulant la següent consulta:
"A la informació de la vostra web es fa referència a l'evolució mensual del total mitjà de treballadors d'alta a la Seguretat Social a les Illes Balears. Sembla que aquesta dada fa referència al nombre mitjà de persones. És a dir, sembla que una mateixa persona no pot computar, per  calcular dita mitjana, més d'una vegada.
Però, a l'apartat de "Principals definicions i conceptes", en referir-se a aquestes Afiliacions a la Seguretat Social (vegeu aquí), s'afirma: "Asimismo, debe indicarse que el número de afiliados no se corresponde necesariamente con el de trabajadores, sino con el de situaciones que generan obligación de cotizar; es decir, la misma persona se contabiliza tantas veces como situaciones de cotización tenga, ya sea porque tiene varias actividades laborales en un mismo régimen o en varios", la qual cosa crea una certa confusió que convindria aclarir. Per això prego em contestin a la següent pregunta: És possible que a la dada mitjana d'afiliacions a la Seguretat Social, una mateixa persona que ha generat més d'una obligació de cotitzar (posem per cas que hagi tingut més d'un contracte en el mes), es computi no com una persona, sinó com tantes obligacions de cotitzar hagi generat en el mes? Moltes gràcies per la seva amabilitat".
Passats uns dies vaig rebre la següent contestació:
"En resposta a la teva consulta, efectivament és així: les dades d'afiliacions fan referència a les situacions que generen obligació de cotitzar i una mateixa persona pot ser computada vàries vegades. Et remet a la metodologia del ministeri per si et queda algun tipus de dubte:
http://www.empleo.gob.es/estadisticas/ANUARIO2010/AFI/afifn.htm
Salutacions".
Malgrat tot, el titular de la nota de premsa del Govern de les Illes Balears per tal de valorar les dades d'ocupació i atur del mes de juliol va ser: "L'ocupació de juliol creix un 5,8% respecte 2015 i registra 533.594 afiliats, un màxim històric a les Illes Balears". La qüestió a aclarir és la següent: Aquest augment del 5,8% en relació a juliol de 2015, vol dir que hi ha més gent fent feina retribuïda,  o que ha augmenta la contractació de curta durada i la precarietat laboral?
A més a més, es pot platear el dubte de si la dada d'una baixada interanual del -16,32% de l'atur registrat de juliol és perquè creix l'ocupació, o perquè cada cop hi ha manco gent en atur que cobra alguna prestació?
Sens dubte, hi ha estadístiques que, si no s'expliquen bé, esdevenen grans mentides, i una certa contradicció amb qualsevol discurs de política de transparència.
Publicat originalment a dBalears (08-VIII-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada