Pàgines

diumenge, 4 de juny del 2017

Economia i Ecologia Política del Turisme

Aquest és el títol del curs que -coordinat pel GOB, La Hidra Cooperativa, i Alba Sud- comença el dimecres d'aquesta setmana, 31 de maig, i continuarà els dimecres 7, 14, 21 i 28 i el divendres 30 de juny.

El desenvolupament del capitalisme ens ha demostrat la cosa fal·laç que era pensar en un procés ininterromput de progrés. La consolidació de la globalització neoliberal ha generat un conflicte ecològic-distributiu que, en opinió de cada vegada més gent, és insòlit quant a la intensitat de la seva injustícia mediambiental i social. La formula autoritàriament imposada de sortida de la crisi-estafa, és a dir, el daltabaix financer-especulatiu que s'inicià en 2008, i que, convencionalment, es coneix com a Gran Recessió, és la política de la desigualtat i del deteriorament ecològic. A tall d'exemple, basta recordar el darrer informe d'Oxfam, que va posar a l'abast de tothom una dada feridora: només vuit persones posseeixen més que la meitat més pobra de tot el món; i també les insuficiències fàctiques del "capitalisme verd" per aturar l'escalfament global. Hom podria dir que el capitalisme ha mutat a pitjor. Hem passat d'un capitalisme, diguem-ne, amb "rostre humà" (el del pacte social), i, si més no retòricament, amb certa responsabilitat social i ambiental (el del neoliberalisme progre), a un, en feliç expressió de César Rendueles, capitalisme canalla.

Per una altra banda, a Mallorca, Eivissa, Menorca, i Formentera, juntament amb altres zones del planeta, vivim una insostenible revifada de la turistització de l'economia, la societat, i, fins i tot, de la consciència de bona part de la ciutadania. Hom podria dir que una bona part de la societat illenca no estrictament rica pateix una mena d' "alienació turística". Aquesta idea d'alienació -que he manllevat dels "Manuscrits econòmico-filosòfics" de Karl Marx- potser és la causa que dificulta que la majoria de la societat s'adoni que la turistització ja no garanteix els ascensors socials (la suposada "prosperitat compartida" del lloguer turístic és una gran fal·làcia), i que la situació ha degenerat en un capitalisme d'acumulació per disposició (David Harvey).

Posaria messions que en els debats d'aquest curs hi serà present la necessitat d'ecologitzar l'economia, i, per tant, de posar entrebancs al lliurecanvisme i al llibertinatge dels mercats, i de limitar el poder del capital. I, alhora, des de l'ecologisme social haurem d'espavilar per tal de concretar, en la mesura que seguem  capaços, que hem de posar fre a la mercantilització del treball i de la naturalesa. Val a dir que, un dels referents del decreixement, Ted Trainer, ens recorda sovint que el que cal és cercar allò que sigui suficient en comptes de perseguir sempre més. Pot ser una bona pista de per on ha d'anar el debat.

Sens dubte el "Curs Economia i Ecologia Política del Turisme" servirà per avançar en diagnosis concretes del desgavell ecològic i social actual, i en alternatives als grans reptes del segle XXI, de com aconseguim la justícia social i ecològica. Però per fer això hi ha una cosa prèvia i imprescindible: Cal que hi hagi pensament crític.

Us apunteu al debat? Clicant aquí teniu tota la informació.

Publicat originalment  a dBalears (29-V-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada