Pàgines

dijous, 4 d’octubre del 2018

CIS sense perspectiva de gènere


Publicat originalment a Diari JORNADA 28-09-2018)

«Quan el savi assenyala a la Lluna, el neci mira al dit». Fa més de 2.500 anys que Confuci va pronunciar aquesta celebèrrima frase i, no obstant això, en bastantes qüestions de l'actualitat se segueix focalitzant l'atenció en allò que és accessori, mentre que el focus s'aparta del que és essencial. La publicació del Baròmetre de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) aquesta setmana és un bon exemple de la vigència de la màxima confucianista.
L'atenció s'ha centrat en la intenció de vot i en les preguntes sobre una eventual reforma de la Constitució espanyola, amb uns resultats, per cert, força interessants: el 69,6% de les persones enquestades pensen que ha de reformar-se, i, d'aquestes persones, un 63,3% s'inclinen per una reforma important o gairebé total. (Sobre la monarquia espanyola se segueix sense preguntar, no sigui cosa que...)
El focus s'ha posat també, tot i que amb menys intensitat, en el posicionament de la ciutadania envers la situació política, econòmica i social, o sobre quins són els principals problemes que hi ha a l’estat espanyol i quins són els que afecten personalment la gent. Val a dir que la situació política és considerada dolenta i molt dolenta per un 63,8% de les persones i que un 39,5% consideren que el principal problema de l'Estat segueix sent l'atur, que és, alhora, el principal que els afecta personalment, a un 22,2%.
Tot plegat és molt interessant; emperò, per mi, no és l'essencial. El punt veritablement cridaner és que l'operació demoscòpica més important de l'estat espanyol (molt costosa en recursos públics, i més amb la nova periodicitat, ja que aquests Baròmetres passen de trimestrals a mensuals) no incorpora la perspectiva de gènere. M'explic: el CIS presenta les dades desagregades per sexe. Per exemple, en l'últim Baròmetre se’ns informa que la violència contra les dones és el principal problema de l'estat espanyol per a un 0,4% del total de la població, per al 0,3% dels homes i per al 0,6% de les dones. Però no es fa una pregunta clau que donaria perspectiva de gènere a l'assumpte: quin és el principal problema per a les dones? De ben segur els resultats sobre violència masclista, i tants d'altres, serien diferents. Posem, idò, el focus en la manca de perspectiva de gènere en els Baròmetres del CIS. No fer-ho és de necis!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada