Pàgines

dimecres, 6 de febrer del 2013

Baixada d'atur o miratge estadístic?


El meu comentari de dia 5 de febrer a www.elperiscopi.com

Contestant ràpidament a la pregunta del titular s'ha de dir amb rotunditat que l'atur registrat a Balears baixa. Això és, al manco, el que indiquen les xifres d'atur registrat de desembre de 2012 i les de gener d'enguany, que són les darreres conegudes. Efectivament, el mes de gener de 2013 acabà amb un total de 95.509 persones inscrites com a aturades en els registres del SOIB. Aquesta xifra -que és en si mateixa molt dolenta- incorpora dues informacions aparentment positives: L'atur registrat baixa en relació al mes anterior en 326 persones (un -0,34%) i en un més que significatiu 3,46% (-3.418 persones) si ho comparam amb el mes de gener de l'any 2012.

 
Parlar de baixada o pujada de l'atur registrat, sense contextualitzar-lo amb l'anàlisi d'altres dades del mercat de treball, serveix de poc. L'atur registrat pot baixar per fenòmens clarament positius, com ara, la generació d'ocupació. També pot baixar per raons simplement positives com, a tall d'exemple, la incorporació de gent a programes de Polítiques Actives d'Ocupació ja que, tot i que mentre hi participen no conten com a persones aturades, és positiu que facin formació, o altres activitats que millori la seva ocupabilitat. Però també pot haver-hi reducció d'atur registrat per causes negatives, per exemple, que la gent aturada es cansi d'estar registrada en atur sense rebre cap oferta de feina ni ser convocat a participar a cap programa de PAO. Quan aquest fenomen “d'atur desanimat” afecta a persones estrangeres es produeix una dinàmica de retorn als països d'origen d'aquestes persones aturades.

 
Fins i tot, parlar exclusivament de la xifra d'atur registrar pot amagar un deteriorament del teixit empresarial i del mercat laboral. Per exemple, la dada d'atur registrat no inclou a les persones aturades per mor dels Expedients de Regulació d'Ocupació de suspensió de contractes o a les empreses i plantilles que han passat de ser fixes de tot l'any a ser fixes discontínues.


És a dir, una baixada d'atur registrat només indica una tendència total i clarament positiva si va acompanyada d'una disminució significativa dels Demandants d'Ocupació i, sobre tot, d'una frenada de la caiguda o, millor encara, d'un creixement de les afiliacions a la Seguretat Social. Idò bé, els Demandants d'Ocupació registrats en el SOIB (que incorpora gran part de les persones aturades no incloses a les llistes “d'atur registrat”) en acabar el mes de gener de 2013 eren 159.291, amb una disminució interanual de l' 1,63%, és a dir, molt més modesta que la disminució de l'atur registrat. I la mitjana de les afiliacions a la Seguretat Social del mes de gener va ser de 337.383, amb un descens de 4.747 afiliacions (-1,39%) en relació a la mitjana del mes anterior, i de 6.510 (-1,89%) en relació al mes de gener de l'any 2012.

 
Per tant, hom pot intuir que la baixada d'atur registrat podria ésser conseqüència del massiu retorn d'estrangers aturats als seus països. En aquest sentit, la dada clau és aquesta: l'atur registrat de persones estrangeres baixa un 3,40% i un 15,96%, en termes intermensual i interanual respectivament, mentre que els aturats espanyols pugen un 0,5% en relació al mes anterior i en un 0,7% si ho comparam amb el mes de gener de l'any 2012.

 
Que baixi l'atur registrat en un context de destrucció d'ocupació se sembla molt a un miratge estadístic. Començar l'any amb 29.170 persones registrades en atur de llarga durada (més d'un any ininterrumpidament inscrits i sense participar a cap programa de PAO) no és cap miratge. Si, a més, tenim en compte que aquest col·lectiu ja representa el 30,5% del total d'aturats registrats i que ha crescut un 15,8% en el darrer any, s'assembla massa a un mal somni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada