Pàgines

dilluns, 18 de novembre del 2013

Creixement sense ocupació?



 
 
 
Des de fa alguns anys hi ha una importat producció teòrica sobre el creixement econòmic clàssic -el mesurat únicament en augments de PIB- sense ocupació. Pot semblar paradoxal però cada cop es parla més, fins i tot, de creixement amb pèrdua d'ocupació o “Joblost growth”. És a dir, avui en dia un augment de PIB (ni encara que sigui per sobre del 2%) assegura creixements d’ocupació i disminució d’atur. Sense tanta teorització, a la Fundació Gadeso també fa bastant de temps que advertim que són possibles i plausibles “escenaris de creixements turístics sense creixements significatius d’ocupació”. Val a dir que, hem d’insistir una altra vegada, no és el mateix crear ocupació que reduir l’atur. L’atur registrat i estimat pot baixar per raons alienes al tarannà de l’economia, com ara, descensos de la població activa, migracions, creixement de l’atur desanimat, engrandiment del mercat laboral irregular, etc.
 
Malgrat l’aclaparadora ofensiva oficial i d’opinió publicada, sóc de l’opinió que la situació de les Illes Balears és ja de Joblost growth. Això és el que s’intueix de la lectura del número 23 de la publicació digital TEMES SOCIOECONÒMICS GADESO al que podeu accedir a www.gadeso.org . Sota el títol de “Un estiu laboral que no albira la sortida de la crisi social” s’analitzen els trets més rellevants del mercat laboral durant el trimestre estiuenc per excel·lència, és dir, els mesos de juliol, agost i setembre. Telegràficament els resultats que considero més rellevants d’aquest anàlisi són els següents: Pel que fa específicament al sector turístic la principal conclussió és que les arribades de turistes creixen de 2012 a 2013 en un 1,4%, mentre que l’ocupació turística (Afiliacions a la Seguretat Social) baixa un 0,6,% en aquest mateix període. A més, em sembla important senyalar que la temporalitat de l’ocupació turística frega el 41% i que en els mesos centrals de l’estiu hi ha una mitjana superior a 11.000 persones registrades en demanda d’ocupació en el sector d’hoteleria (allotjament i restauració).
 
En quant al mercat laboral general, cal apuntar les següents informacions del quinquenni 2009-2013 : a) L’atur registrat ha oscil·lat entre les 67.000 i les 76.000 persones, amb un creixement del 4,1%, i, segons dades de l’EPA, la població aturada ha augmentat un 17%. b) L atur registrat de més d’un any ininterromput assoleix la xifra mitjana record de 27.802 persones, i, amb dades de l’EPA, la població aturada de més de dos anys creix un 577% i la de més d’un any (sense arribar al dos) ho fa en un 52%. c) S’han perdut gairebé un 2% d’afiliacions a la Seguretat Social. e) La contractació temporal extrema (contractes de menys de 3 mesos) creix fins a superar el 61% sobre el total de contractes registrats. f) La població assalariada amb contracte temporal ja representa el 29,2% del total de persones assalariades. g) La població ocupada a temps parcial segueix sent majoritàriament femenina, però el creixement més gran es produeix entre els homes (amb un augment de 3,6 punts percentuals). I h) Amb les dades d'incorporació a la prestació de desocupació contributiva podem intuir que entre 23.546 i 25.378 persones perden, d’una manera o d’altra, l’ocupació durant els mesos d’estiu.
 
Segur que és necessari insistir en la conveniència d’un pacte apolític, econòmic i social en matèria turística perquè, pot ser que el turisme sigui part del nostre problema, però, seguint amb el raonament de Miquel Puig en el seu llibre “La sortida del laberint. El camí per superar la crisi creant llocs de treballs decents”, un millor turisme seria part de la solució. Sense un revulsiu qualitatiu al statu quo del nostre model econòmic, tenim assegurat el camí d’una llarga decadència. El mateix camí que ha fet caure entre 2001 i 2012 un 13,2% el PIB per càpita i marca una continua tendència a la baixa del Índex de Desenvolupament Humà de les Illes Balears.

Article publicat avui a Diario de Mallorca

Foto: R. Borràs. Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires –MALBA-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada