Acabar el mes de juny amb 55.508 persones apuntades en la llista d'atur registrat no sembla un símptoma de bona salut de l'economia de les Illes Balears. El fet que, d'aquestes persones, el 40,4% (22.438 en termes absoluts) siguin aturades de llarga durada diu molt poc de l'eficàcia de l' acció del governamental (estatal i autonòmica) en matèria de Polítiques Actives d'Ocupació (PAO). Val dir que aquest col·lectiu d'aturats i aturades són persones que fa més d'un any que estan inscrites com aturades en els registres del SOIB sense que, en aquest període, hagin tingut ni una ocupació, per precària que sigui. Ni un contracte de, posem per cas, una hora durant més d'un any! Però allò que consider més preocupant és que aquesta gent ha rebut zero ofertes del SOIB perquè participin en algun programa de PAO (ni un curs, ni un itinerari d'orientació… res de res!). Això és, humanament i políticament el més preocupant.
Dit això, es pot analitzar si la baixada interanual d'atur registrat (11,30%) és conseqüència de la creació de llocs de treball formals, o està més associat a l' “atur desanimat” i a l'esgotament de les prestacions de desocupació. En qualsevol cas, prenguin en consideració que, en el primer trimestre de l'any (darrera dada disponible de l'EPA) només el 36,3% de les baixes en el registre d'atur havien estat causades per una col·locació, mentre el 63,1% s'explica per una no renovació de la demanda d'ocupació motivada per altres causes.
D'altra banda, s'ha de dir que la contractació segueix sent molt majoritàriament temporal (des de principis d'any el 88,87% del total de contractes registrats són temporals), una temporalitat cada vegada més extrema (el 50,5% dels contractes temporals registrats al juny són d'una durada inferior als 90 dies). A més a més, la contractació que es realitza ens indica que el fenomen emergent de pobresa laboral és imparable: En juny 2015, del total (fixos, fixos discontinus i temporals) de contractes registrats, el 35% són a temps parcial!
Una altra dada sempre discutible: La mitjana d'afiliacions a la Seguretat Social (491.358 al juny) ha crescut un 4,99% en relació al mes de juny de l'any anterior. Una bona dada? Depèn de quin tipus d'afiliacions. Si resulta que hi ha més afiliacions de pocs dies i/o de poques hores, resultarà que hi ha menys hores ocupades formalment. Els don una dada, en forma de pregunta, per a que s'entengui millor el que vull dir: ¿És creïble que al juny de 2007 –quan no hi havia crisi laboral i el boom immobiliari estava en ple apogeu- hi hagués només 10.494 persones afiliades a la Seguretat Social més que el mes de juny de 2015? Doncs això és el que diu el registre que es publica cada mes. L'explicació és que en 2007 els contractes eren de major durada (hi havia molts contractes d'obra i servei) i els de jornada reduïda eren marginals, per la qual cosa la dada mitjana era bastant real. Ara és tot el contrari, i la dada mitjana queda completament distorsionada. La poca ocupació neta que pugui haver-se creat és de pèssima qualitat.
En resum, la precarietat i l'atur de llarga durada són els dos grans problemes sociolaborals amb què s'inicia l'estiu illenc de 2015. El nou govern tindrà una ingent labor per millorar aquesta situació de, en paraules de la catedràtica de Dret del Treball i Seguretat Social de la Complutense de Madrid, María Emilia Casas, gravetat extrema que suposa el seu desplaçament cap a l'exclusió social.
Publicat originalment a www.elperiscopi.com (03-07-2015)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada