Pàgines

dilluns, 8 de febrer del 2016

Es vol normalitzar l’ús del català el àmbit socioeconòmic?

Cal reconèixer que la setmana passada va ser una bona setmana per a la normalització del català. El Parlament va celebrar un ple extraordinari en el qual es van aprovar modificacions legals per “normalitzar”, fonamentalment en l'àmbit de la funció pública, l'ús de la llengua pròpia de les Illes Balears. Desgraciadament, no es pot parlar en propietat d'avanç, ni de major potenciació de l'ús de català en igualtat de condicions amb el castellà. Senzillament, es torna al punt de partida d'abans del quadrienni negre de Bauzá&Cia, és a dir, estem encara en període de “desbauzarització”. En qualsevol cas, no és mala notícia que es faci allò que s'ha de fer en compliment dels compromisos de la nova majoria parlamentària.
Una altra bona notícia de la setmana passada va ser l'acord de les Corts d’Aragó que oficialitza el reconeixement del castellà, l’aragonès i el català com a llengües pròpies de la comunitat autònoma aragonesa. S’acaba amb l’absurd del LAPAO (Llengua Aragonesa Pròpia de l’Àrea d’Occident), inventat per l’anterior govern del PP. Els i les catalanoparlants d’arreu, però, especialment, de la Franja, estem d’enhorabona.
No obstant això, i tornant a casa nostra, no puc deixar de pensar en la insuportable lentitud de la política lingüística del Govern illenc. Veritablement, no hi ha hagut temps per començar a desplegar alguna de les mesures incloses en el Pla General de Normalització Lingüística de les Illes Balears, que en el seu dia aprovà el Consell Social de la Llengua Catalana? Reunir-se protocol·làriament amb el CSLC està molt bé, però no basta!
Vull pensar que el problema és de lentitud, i no de manca de voluntat i valentia política. Però, la tossuderia dels fets ens mostra que, anar tan a poc a poc, equival a donar passos enrere. Posaré, a tall d’exemple, alguns neguits sobre la “política del canvi” en relació a la promoció de l’ús del català a l’àmbit socioeconòmic. Resulta que en l'esmentat Pla General de Normalització Lingüística de les Illes Balears, aprovat pel CSLC i que poden consultat clicant aquí, hi ha tot un seguit de mesures orientades a “Garantir el dret dels ciutadans a emprar la llengua catalana en les relacions laborals i empresarials”, i a “Garantir els drets dels ciutadans d’usar el català i de ser-hi atesos en les relacions comercials i financeres”, i el Pacte per la Competitivitat, l'Ocupació i la Cohesió Social a les Illes Balears, signat durant la legislatura 2007-2011, conté (vegin aquí) un acord en matèria de normalització lingüista i de potenciació de l’ús del català en els àmbits sociolaborals de les Illes Balears, amb accions concretes a desenvolupar en la negociació col·lectiva, la formació professional, i la immigració laboral. Però, en lloc de posar en marxa aquests compromisos, sembla com si l’actual govern els hagués derogat unilateralment, i la imprescindible normalització del català en aquests àmbits es deixés “ad calendas graecas”.
Si no, com s’explica que la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, en allò que ha presentat com a nova “Estratègia Balear de la Formació Professional a l'Ocupació”, no inclogui ni rastre de formació del català, ni en català? Com és possible que la Conselleria competent en matèria turística no hagi derogat l’article 111 del Decret 20/2015 que desenvolupa la llei turística de Bauzá&Delgado? Val a dir que aquest article 111 és l’única clàusula associada als afers laborals i d’ocupació de tota la normativa turística vigent i, entre altres coses, més pròpies de la política turística del Ministerio de Información y Turismo, regula que els establiments de restauració han de “disposar de personal que parli alguna de les llengües oficials de la comunitat autònoma”. Deix als juristes i als lingüistes la interpretació acurada d’aquest disbarat, però sospit que entre la sobreprotecció jurídica que gaudeix el castellà, i la situació sociolingüística de diglòssia del català, el que tenim legislat és que en els locals de restauració no cal que hi hagi personal que sàpiga que és un tallat!

Publicat originalmnet a dBalears (01-02-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada