Pàgines

diumenge, 29 de juliol del 2018

Fonamentalisme turístic



Publicat originalment a dBalears (23-07-2018)

El diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans defineix el mot "fonamentalisme" com: "Corrent extremista i intolerant que deriva d'algunes ideologies polítiques i confessions religioses" i, com a segona accepció, afegeix "conservadorisme extrem". És molt evident, doncs, que el mainstream polític i econòmic parla molt de "turismefòbia", quan, veritablement, el que patim, com mai, és un greu fonamentalisme turístic. La setmana passada en vàrem viure dos d'episodis d'aquest fonamentalisme:

I. L'Autoritat Portuària de Balears (APB) va presentar l'estudi que la UIB els ha fet per encàrrec. No van regatejar-li impacte institucional a la presentació. Des de quan el Rector de la UIB dóna suport a presentacions d'estudis com aquests? L'objectiu teòric de l'estudi -denominat SmartSensPort- és avaluar la contaminació de l'aire i del renou que es produeix al Port de Palma. Però, veritablement, del que es tracta és d'invertir doblers públics, i d’utilitzar a la institució universitària de les Illes Balears per enaltir les bondats de l'arribada de creuers.

El que es coneix de l'estudi –en escriure aquestes línies únicament es coneixia això- és d'una manca rigor que esborrona. Un mesurament de renous i partícules entre setembre i abril no permet cap conclusió robusta. I menys permet insinuar, com fa el president de l'APB, Juan Gual de Torrella, que la seva opinió favorable als creuers és científica, i, per contra, les opinions crítiques són conseqüència de fòbies. Difícil trobar un millor exemple de fonamentalisme turístic!

El fonamentalisme és obscurantisme. El pensament crític és transparència i claredat. Per això, és del tot pertinent insistir en les 5 mesures concretes per minimitzar la contaminació provocada pels creuers que, no fa massa temps, presentaren la plataforma #FinsAquíHemArribat, amb la FAAVV Palma, i Amics de la Terra. Si l'Autoritat Portuària i la No Portuària fossin menys fonamentalistes en matèria de turisme de creuers, ja haurien engegat aquestes propostes. Això permetria que ara centréssim els esforços en esbrinar, a tall d'exemple, què hi ha de l'explotació laboral, i de l'elusió fiscal dels creuers que visiten els ports de les Illes Balears. I tanmateix, una activitat turística que es basa en una estança de curtíssima durada és ecològicament insostenible.

II. La campanya del PP, amb la pancarta amb el lema 'We love tourism', i proclamant que "Volem visitants" pot semblar un "déjà-vu" de la propaganda turística espanyola durant el franquisme, és a dir, quan el turisme encara no era de masses. Però, és quelcom més. És un aggiornamento del fonamentalisme turístic d'aquella frase icònica de la batalla hotelera contra l'ecotaxa (l'única que ha existit, ja que l'Impost Turístic d'ara és una altra cosa) "hay que quitar al president o matar al conseller".

Tinc per segur que el fonamentalisme turístic del PP en ple segle XXI no està prou ben representat per la pancarta exhibida. Hagués estat millor representar-lo amb una foguera de la cobdícia i, en lloc de retratar-se amb castellets, s'hagueren retratat millor cremant llibres clàssics, com ara, "Els carnissers" de Guillem Frontera, "Cròniques d'un mig estiu" de Maria Antònia Oliver, “Procés al turisme” de Bartomeu Bennàssar, o de més moderns,  per exemple la novel·la la de Joan Buades “Crui. Els portadors de la torxa” o “Viaje al turismo basura” de Joan Lluís Ferrer. Fan por!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada