Pàgines

diumenge, 27 d’abril del 2014

28 d’abril: Treball decent i salut



L'Organització Internacional del Treball (OIT) impulsa, des de fa alguns anys, la celebració del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball el 28 d'abril. L’objectiu d’aquesta jornada és promoure la prevenció d'accidents de treball i de les malalties professionals. Val a dir que va ser a la Conferència Internacional del Treball de l’ ONU -celebrada en el mes de juny de 2003- que va aprovar l'estratègia global de l’OIT en matèria de seguretat i salut en el treball. Precisament un dels pilars d'aquesta estratègia són les activitats de mobilització amb l’objecte de sensibilitzar a la població sobre com fer que el treball sigui segur i saludable i sobre la necessitat de donar-li arreu un major pes polític a la seguretat i la salut en el treball. Aquest és l’origen del 28 d’abril com a data reivindicativa d’un treball segur i saludable.


Pot ser que la població illenca tingui una certa sensibilització sobre aquest tema. No debades durant les etapes dels governs autonòmics progressistes, es va fer una ingent tasca en la direcció d’allò que indica l’OIT i que, endemés, contà amb un alt grau d’acord i col·laboració dels agents socials i econòmics de les Illes Balears. Encara ara em trob amb gent molt jove que recorda algunes activitats escolars sobre Prevenció de Riscos Laborals a les quals vaig participar. També record aquella preocupació de la Direcció General de Salut Laboral per als Riscos Psicosocials.


El cert i segur és que, amb el Govern de JR Bauzá, el pes polític de la seguretat i la salut en el treball s'ha reduït al no-res. A aquestes alçades de legislatura a les Illes Balears encara no hi ha un pla per combatre els accidents laborals i les malalties professionals. Mentrestant, l’índex d’incidència d’accidents laborals en jornada laboral de l’any 2013, amb 4.025 accidents per cada 100.000 treballadors/es- s’ha enfilat a la primera posició en el rànquing de comunitats autònomes. Amb tot, el més preocupant són declaracions com les del Director General de Treball i Seguretat Socials del Govern de JR Bauzá, Onofre Riera, que no s’està de reconèixer que la precarietat laboral és la principal causa dels accidents laborals.


Tanmateix els accidents de treball no deixen de ser la punta de l’iceberg que amaga dues epidèmies: La d’infermetats professionals i la dels danys psicosocials. La turbo-flexibilitat laboral ha provocat que la por per la pèrdua de la feina o del salari sigui molt generalitzada. De fet, hi ha evidències que la inseguretat en el treball i les males condicions de treball, són els factors d’estrès més estesos a les Illes Balears, i que aquesta insaludable situació mental, s’estén a la salut física. És a dir, la precarietat va més enllà del contracte laboral i precaritza la salut mental i física.


En qualsevol cas hi ha una evidència internacionalment acceptada: Les conseqüències de la inseguretat laboral no són exclusivament individuals, ans al contrari, afecten l'organització social amb més o amb menys igualtat, amb més o menys democràcia Aquesta és la responsabilitat dels poders públics. És clar que, en el cas del Govern de JR Bauzá, s’ha de parlar d'irresponsabilitat.


(Publicat a El Periscopi de 28-01-14) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada