dimecres, 8 de maig del 2013

Aturat desanimat, president estràbic


Ahir es varen publicar les dades d'atur registrat  i de les afiliacions a la Seguretat Social del mes d'abril de 2013. Ambdues xifres milloren en relació al mes anterior, cosa absolutament lògica i que passa cada més d'abril des de que la meva padrina (que en pau descansi) començà a fer feina els estius a la cuina d'un hotel. És a dir, des de que som -i ja fa molts anys- una de les regions europees més estacionals. Però el que paga la pena és no perdre de vista que la primavera ha començat amb 84.041 persones aturades registrades.  Efectivament hi ha una baixada de  6.535 persones (un 7,21%) en relació al mes de març i de  5.766 (un 6,42%) en relació al mateix mes de l'any anterior. Però s'ha de prestar atenció a la següent dada: L'atur de persones estrangeres representa el 31% de la baixada d'atur mensual i més del 64% de la baixada anual. La qual cosa ens indicaria que la baixada d'atur registrat està molt associada a la sortida del nostre mercat de treball de persones estrangeres. Algunes d'aquestes persones  retornen als seus països d'origen i  d'altres transiten cap al mercat laboral sumergit.
 
Per un altre costat, la  dada  d'atur de persones menors de 25 anys,  explica  també la baixada d'atur registrat en clau d'atur desanimat (persones aturades que, davant la inexistència d'ofertes de feina, no renoven la demanda d'ocupació en el SOIB) i en els efectes estadístics de la normativa que regula el registre d'atur. L'atur interanual d'aquest col·lectiu baixa un 17,1%,   mentre que el de majors de 25 anys ho fa només en un 4,8%. Hi ha més treball per a els joves? No, ans el contrari.  El que hi ha és un cert efecte substitució de treball adult  per treball jove (ma d'obra a un preu raonable substituïda per una de preu de saldo), però allò fonamental és que hi ha una forta sortida de les llistes oficials d'atur cap a les ofertes formatives del SOIB que, per cert, són cursos per a la obtenció de certificats de professionalitat i, per tant , de llarga durada. Una oferta formativa pròpia d'una situació de bonança i no d'extraordinària precarietat com l'actual. Estam fent unes Polítiques Actives d'Ocupació adequades a una situació laboral amb un atur de llarga durada (més de 12 mesos ininterromputs en atur sense participar a cap programa de PAO) equivalent a un percentatge  d'un dígit sobre el total d'atur registrat; però absolutament equivocada amb un atur de llarga durada del 34,8%.
 
Tot plegat, amb la dada d'altes d'afiliacions a la Seguritat Social (384.169 de mitjana)  que, per molt que tingui un augment, per raons exclusivament estacionals, del 7,25% en relació al mes anterior, ens segueix informant de la pèrdua estructural de llocs de treball amb una  baixada en termes interanuals de 0,45%, hom pot entendre que  hi hagi molt desànim i poques expectatives de trobar feina.
 
No hi haurà ànim fins que el president JR Bauzá pugui escriure un article semblant al que ahirpublicava a El País el seu col·lega del PP i president d'Extremadura. Vos imagineu que el nostre president pugues escriure això:  “Durante casi dos años de Gobierno hemos tomado muchas decisiones: solicitar al Gobierno central subir los impuestos a los ricos, mantener el impuesto de patrimonio; nos opusimos y pagamos la paga extra a nuestros funcionarios; hemos luchado por nuestra industria de renovables e incrementado los impuestos a las nucleares; hemos aplicado deducciones para que el IVA cultural en Extremadura sea del 13% y no del 21%, lo mismo con el material escolar; hemos iniciado una reforma de nuestra ley electoral para que se abran las listas políticas en nuestra región a la sociedad civil; hemos sido pioneros en la aprobación de una la Ley de Transparencia...”
 
Jo no m'ho imagino.Tenim un president estràbic. Amb un ull mira els seus negocis i amb l'altre les ordres dels poderosos. Tot manco mirar de cara els problemes dels seus conciutadans amb més necessitats. Són les persones les que han de millorar i no només les estadístiques oficials!
 Publicat a www.elperiscopi.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada