dimarts, 3 de febrer del 2015

Balanç desolador

Els estudis d’Enrique Negueruela, elaborats trimestralment per a la Fundació 1.r de Maig sobre l'evolució de les prestacions per desocupació, han esdevingut fonamentals per conèixer el grau de reculada de la cohesió social. Aquests informes són el complement imprescindible per  arrodonir qualsevol anàlisi dels resultats de l'Enquesta de Població Activa. Precisament fa uns dies ja es va analitzar aquí l’EPA de l'últim trimestre de 2014, i aquest cap de setmana la Fundació Gadeso ha publicat un TEMES SOCIOECONÒMICS que analitza amb major profunditat -i en la perspectiva del quadrienni 2011-2014- aquestes dades. Però faltava l’estudi d'Enrique Negueruela relatiu al quart trimestre de l'any passat, i al conjunt de 2014.  Ara ja està  disponible i dibuixa un panorama desolador.

En els tres mesos immediatament posteriors a una excel·lent temporada turística, a les Illes Balears només un 28,5% de la població aturada té alguna prestació. Atenció: Hi ha vuitanta mil persones en atur que no perceben cap prestació! Filant més prim es pot afegir que: 1.- La menor taxa de protecció la tenen els joves menors de 30 anys, ja que només un de cada deu percep prestació, l'11,6%. Per tant, hi ha més de vint-i-cinc mil joves aturats sense prestacions. 2.- Les persones entre 30 i 44 anys tenen una taxa de protecció del 30,2%. Menys d'un de cada tres percep una prestació i, per tant, més de trenta mil persones d'aquesta edat no són perceptores de prestacions. 3.- La taxa femenina és del 35,1%.

Les dades anuals són, potser,  encara més sagnants: La taxa de protecció de la població aturada durant el conjunt de l'any 2014 ha estat del 29,3%. Val a dir que en un any la taxa de protecció va descendir en 6 punts,  i sobre la de l'any 2011 ha caigut 13,5 punts. Curt i ras: Un balanç desolador!


Publicat originalment a www.elperiscopi.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada