dijous, 26 de gener del 2012

Opinions que m'interessen: Ecos del Fòrum Social Mundial a Porto Alegre



Esther Vivas * , eldebat.cat 25/01/2012
L'última edició del Fòrum Social Mundial (FSM), celebrat a Dakar (Senegal) el gener del 2011, començava coincidint amb la marxa forçada de Ben Ali a Tunísia i concloïa quan a Egipte Mubàrak era obligat a abandonar el poder amb milers de persones prenent els carrers. La Primavera àrab era tan sols l'inici d'una inesperada marea indignada que ha sacsejat amb força el planeta.
Ara, un any després, els ecos del Fòrum Social Mundial tornen a escoltar-se de nou. Del 24 al 29 de gener se celebra a Porto Alegre (Brasil) el Fòrum Social Temàtic: Crisi capitalista, justícia social i ambiental que reuneix milers d'activistes, majoritàriament del Brasil i Amèrica Llatina. Es tracta de l'esdeveniment més important aquest any en el marc del procés del Fòrum Social Mundial, tenint en compte que aquest se celebra un cop cada dos anys i que el pròxim tindrà lloc el gener del 2013, molt probablement en un dels països bressol del despertar de les resistències en el món àrab.
El Fòrum Social Temàtic a Porto Alegre té el doble objectiu de fer balanç d'aquest any indignat i preparar la Cimera dels Pobles Rio +20, del 18 al 23 de juny del 2012, a Rio de Janeiro en motiu de la Cimera de les Nacions Unides Rio +20, vint anys després de la Conferència de l'ONU sobre Medi Ambient i Desenvolupament celebrada en aquesta ciutat. Una Cimera dels Pobles molt important per denunciar les falses solucions del capitalisme verd enfront de la crisi ecològica global, la no voluntat dels països més contaminants per acabar amb el canvi climàtic i la necessitat urgent d'una mobilització social de masses a favor de la justícia climàtica.
Alternatives i convergències
Són centenars les activitats que aquests dies tenen lloc a Porto Alegre, precisament, la ciutat que va veure néixer el Fòrum Social Mundial, onze anys enrere. I les temàtiques aborden tot l'espectre imaginable d'alternatives socials, econòmiques, culturals... i de les resistències al capitalisme global. Des de propostes d'educació popular, passant per iniciatives d'economia cooperativa, a favor de la sobirania alimentària, alternatives feministes, experiències contra la privatització dels serveis públics, de denúncia de l'economia verda, entre moltes altres. Així mateix, el Fòrum Social Temàtic compta, com succeeix a l'FSM, amb un Campament Intercontinental de la Joventut, que acollirà activitats i reunions de treball específiques.
Però aquest Fòrum Social Temàtic no resultarà tan sols un aparador de debats i propostes contra-hegemòniques sinó que s'hi ha donat molt pes al treball de debat i a la convergència entre els diferents moviments socials participants. D'aquesta manera, s'hi han creat 16 Grups Temàtics que des de fa setmanes, i més aquests dies, treballen per buscar punts en comú en una agenda a favor de la justícia social i ambiental que ha de desembocar en la Cimera dels Pobles Rio +20.
El Fòrum Social Temàtic ha donat aquest dimarts 24, el tret de sortida. La marxa d'obertura ha reunit milers de persones i organitzacions socials que han recorregut el centre de la ciutat tot i la intensa tempesta que hi ha caigut i de la calor sufocant. Consignes contra les grans infraestructures, a favor dels drets camperols, contra les privatitzacions dels serveis públics, per la no mercantilització dels béns comuns... s'han escoltat al llarg dels cinc quilòmetres de manifestació. A Porto Alegre, i inspirats pel moviment Occupy Wall Street, es recorda que "som el 99%" davant aquest 1% que justament aquests dies es reuneix al Fòrum Econòmic Mundial a Davos. Continuarà.
* Esther Vivas participa al Fòrum Social Temàtic a Porto Alegre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada