dijous, 9 de febrer del 2017

Ai, l'estadística!


I.- De les dades del mercat laboral illenc de gener de 2017, la xifra que potser més projecció mediàtica hagi tingut és la de 66.716 persones en atur registrat. Per a mi, la veritablement important és la de 131.248 persones inscrites en el SOIB en demanda d'ocupació. És a dir, la que inclou un col·lectiu molt important a les Illes Balears, com ara les persones Fixes Discontínues que estan en atur però que, com és sabut, no s'inclouen en el registre oficial d'Atur Registrat.

Tots els contractes eventuals reiterats que, fruit d'una major activitat de la Inspecció de Treball –recordin el Pla extraordinari de l'estiu-, s'han convertit en els últims anys en contractes de Fixos Discontinus, no impliquen que s'hagin creat aquests llocs de treball. Tinc una veïna, Mari, que en els anys 2012, 2013, 2014, i 2015, treballava 9 mesos en un hotel del centre de Palma amb un contracte eventual. Durant els mesos de Gener, Febrer i Març era una aturada registrada. En 2016, l'hotel li va fer un nou contracte temporal, però, fora pel que fora, a l'agost li van transformar aquest contracte en un de Fixa Discontínua. Ara Mari està, com ho estava en els últims anys, en atur, però -ai, l'estadística!- no consta com a aturada registrada.

Mai com ara hi havia hagut al nostre mercat laboral tantes persones Fixes Discontínues. O altrament dit, mai com ara hi havia hagut tantes persones que, en una època de l'any, estan en atur però no consten com a tals.

Sens dubte, la normativa laboral i el seu compliment, transformen l'ocupació, però no en creen d’ocupació.

II.- El Govern d'Espanya s'entesta a fer una anàlisi extraordinàriament positiva de la situació del mercat laboral. Braveja tant que, a tall d'exemple, a l'hora de referir-se a les dades de 2016 de l'EPA (vegin aquí) no s'estan d'afirmar: "Se avanza así en la recuperación de los niveles previos a la crisis en cuanto al número de personas con empleo y en el objetivo de alcanzar los 20 millones de ocupados a finales de 2019".

Però -ai, l'estadística!- sembla que la ciutadania pensa una altra cosa bastant diferent. Vegem: En el Baròmetre del CIS de desembre del 2016 a la pregunta: Quin és el problema que a Vostè, personalment, l'afecta més? El 37,6% contesta que l'atur. Aquest és un percentatge que, en el Baròmetre de gener 2017 que vàrem conèixer ahir mateix, creix lleugerament situant-se en un 37,7%. Val a dir que, a la mateixa pregunta, en el Baròmetre de 2007 (és a dir, abans de l'inici de la crisi) era el 18,1% qui contestava que era l'atur.

Sens dubte, mentre es mantingui el grau de precarietat del treball remunerat, de fugacitat de les ocupacions, i de pobresa laboral, i, alhora, les autoritats parlin d'ocupacions quan volen dir subocupacions, l'atur seguirà sent el gran problema de la societat.


Publicat originalment El Periscopi (08-02-2017) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada