dimarts, 28 de febrer del 2017

#JusticiaParaBerta


Com és habitual per aquestes dates, Amnistia Internacional (AI) ha publicat el seu Informe Anual que, com cada any, és un document d'obligada lectura malgrat la seva duresa. El respecte als Drets Humans té molt poc a veure amb la globalització dels interessos dels poderosos. Més aviat, al contrari. No és arriscat, doncs, coincidir amb  Thierry Pech i Philippe Steiner, quan assenyalen que fa tres dècades que presenciam "revoltes dels rics contra els pobres".
Resulta que la publicació d'AI d'enguany coincideix quan estam a tocar el primer aniversari de l'assassinat de la dirigent ecologista i feminista hondurenya, Berta Càceres. Una coincidència que fa oportú anar directament a la pàgina 225 del citat document, on, entre altres coses, pot llegir-se: "Hondures seguia sent un dels països més perillosos de Llatinoamèrica per als defensors i defensores dels drets humans, especialment pels i les activistes del medi ambient i la terra". I més endavant s'afirma que "segons l'ONG Global Witness, Hondures tenia la xifra més elevada del món d'homicidis per càpita d'activistes ambientals i de defensa del dret a la terra". Poca broma!

Val a dir que Berta Càceres, a més d'una líder indígena Lenca, militant ecologista i feminista, era una de les activistes més emblemàtiques del COPINH (Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures). Per conèixer més sobretot plegat, aquí podeu veure un documental que la campanya "Defensores de la Mare Terra" va realitzar en 2016  com un homenatge per a Berta Càceres.

Ha passat ja un any des del seu assassinat, i, com era d'esperar, les autoritats de la dictadura hondurenya són molt mandroses en la seva obligació d'esclarir els fets i fer justícia. Contra aquesta indecent impunitat, el COPINH ha convocat una jornada d'accions a escala mundial per homenatjar a Berta Càceres, i per seguir exigint justícia, ja que el cas segueix impune.

Mallorca, com no podia ser d’una altra manera,  participarà en aquesta acció global. Serà un acte senzill, però emotiu, compromès, i pacíficament combatiu. Les associacions Entrepobles i JASS -Associades pel Just- ens convoquen al Parc de Ses Vetles de Palma, dijous dia 2 de març a les 17 '30h. Alhora, estau tots i totes convidats/es a inundar les xarxes socials amb missatges de solidaritat amb la bona i valenta gent del COPINH, i exigint justícia per a Berta Càceres. No oblideu les següents etiquetes: #JusticiaParaBerta, #BertaVive, #COPINHsigue, i #1AñoSinJusticia.



Publicat originalment a dBalears (27-II-2017)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada