diumenge, 28 de gener del 2018

Vaga feminista 2018

Pel ja propvinent 8 de març està convocada una nova vaga feminista. Es tracta d'una mobilització d'abast internacional. Val a dir que, amb la consigna de "ni una menys, vives ens volem", les feministes argentines van llançar l'any passat la primera convocatòria d'aquestes vagues globals de dones.

Per aquestes contrades va ser una mobilització que va passar bastant desapercebuda. No obstant això, les impulsores de la vaga van fer un balanç de seguiment, globalment, força positiu. Pel que sembla, el 8 de març de 2017 milions de dones de 70 països, des d'Argentina a Polònia, des de Turquia als EUA, des de Brasil a Itàlia, passant per a alguns conats en el Regne d'Espanya, van ocupar els carrers per fer visibles els seus treballs, les seves demandes, i els seus cossos.

Les organitzadores de la vaga feministes del 8 de març de 2018 afirmen, amb tota claredat, que "el nostre és un crit global, transfronterer i transcultural. Som un moviment internacional divers que planta cara a l'ordre patriarcal, racista, capitalista i depredador amb el medi ambient, i que proposa altres vides i un altre món radicalment diferent. Formem part de les lluites contra les violències masclistes, pel dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra vida, per la justícia social, l'habitatge, la salut, l'educació, la sobirania alimentària, i el laïcisme, contra l'extractivisme i els tractats de lliure comerç, l'explotació i moltes altres lluites col·lectives. Unides per una altra forma d'entendre i organitzar la vida, l'economia i les relacions. Perquè som antimilitaristes i estem contra les guerres, i les fronteres, contra els Estats autoritaris i repressors que imposen lleis mordassa i criminalitzen la protesta i la resistència feminista. Unides a les dones que defensen els drets humans i la terra, arriscant les seves vides. Formem part d'un procés de transformació radical de la societat, de la cultura, de l'economia, de les relacions. Volem ocupar l'espai públic, reapropiar-nos de la decisió sobre el nostre cos i la nostra vida, reafirmar la força política de les dones, lesbianes i trans i preservar el planeta en el qual vivim". Chapeau!

Em deman si el moviment feminista de casa nostra s'ha sumat a aquesta crida i està preparant ja una vaga que, com que la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida, va més enllà del que s'identifica com atur laboral. Aquesta vaga té sentit si aconsegueix també afectar altres treballs i espais: el de les cures, el consum, la vida estudiantil, associativa, cultural, artística... Esper i desig que ara i aquí s'estigui treballant ja en la preparació d'aquesta segona vaga feminista. Hi ha una feinada a fer perquè el 8 de març, que ja està a tocar, es paralitzi –encara que sigui parcialment- l'activitat en els àmbits de les llars, el consum, els estudis, i els treballs de tot tipus, legals o d'economia submergida, a l'àmbit públic o privat, incloent-hi també les tasques de cura a la societat i a la família; treballs que ningú veu, o bé que les dones fan amb una menor remuneració que quan els fan els homes. És clar que hi ha una feinada de difusió i organització!

És, sens dubte, una mobilització complicada, però possible. A l'àmbit insular és urgent concretar objectius com, a títol exemple: Aules buides de professores i alumnes, atur laboral en general, però especialment visualitzat en Les Kellys i cuidadores, vaga de dones professionals en els mitjans de comunicació, aturada de dones amb càrregs públics i de representació, pronunciament de dones artistes i intel·lectuals, concentració de dones pensionistes....
Pot ser que les dones feministes ho estiguin organitzant tot, i jo m'he ficat a on no em demanen. En qualsevol cas, ha estat amb l'ànim de recolzar una mobilització que em sembla molt justa i necessària. La filosofa Marina Garcés en el seu "Nova il·lustració radical" escriu: "Hi ha una distància entre el projecte civilitzador de dominació i l'aposta crítica per l'emancipació que necessita ser explorada novament". Sens dubte, aquesta vaga feminista forma part d'aquesta nova aposta crítica per l'emancipació. Sense por! Som-hi!

Publicat originalment a dBalears (22/01/2018)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada