dimecres, 28 d’octubre del 2009

EPA 3r TRIMESTRE: UN COMENTARI D’URGÈNCIA

Alguns hem vist algunes espurnes de millora en el mercat de treball. A uns altres no els ha agradat els resultats de l’EPA i s’han dedicat a maleir l’enquesta ignorant que és la principal operació estadística existent als països de l’OCDE i de la UE, destinada a conèixer el mercat laboral i que, tot i tenir limitacions, no en té més que qualsevol altra operació estadística ‑encara que sigui de registres. Fins i tot algú ha volgut veure que anam millorant o empitjorant segons el seu interès polític.

Jo som dels qui ha volgut veure algun lleuger símptoma de millora perquè en un context de pujada de la població activa, les tendències són de fre a la pujada de l’atur alhora que s’observa un menor ritme en la destrucció d’ocupació.

Mentre la població activa al conjunt d’Espanya creix en els últims dotze mesos un 0,21%, a les Illes Balears hi ha un augment del 2,97% i ja són 607.100 les persones que es troben en actiu. És cert que l’any passat hi havia un augment de població activa del 4,87%, però hem de tenir en compte que la duresa de la crisi ha provocat que molts d’estrangers surtin del mercat de treball i que molta gent jove perllongui la seva estada al sistema educatiu i que, per tant, no faci augmentar al mateix ritme que anys passats el gruix de la població activa. El que és aparentment contradictori és que en un context de crisi que ja dura mesos hi hagi més gent que vulgui treballar. L’explicació més provable és que els fenòmens de marxa lenta o ralentí (que afecten sobretot estrangers i joves) encara són menys importants que els de la incorporació de la dona com a resposta a la pèrdua del treball de l’home. No és casual que aquestes dades del l’EPA ens informin que durant el tercer trimestre a Balears ha hagut una disminució en termes interanuals de 10.600 persones inactives procedents de la classe d’inactivitat “treball de la llar”.

La disminució en el ritme de creixement de l’atur i de la destrucció d’ocupació és una bona notícia encara que era previsible. El nombre d’atur és tan gran que qualsevol augment percentual ha de ser per força més moderat que quan creixíem sobre una base quantitativa més petita. Tot i això, una població aturada de 90.000 persones en els tres mesos de més activitat econòmica és insuportable, per molt que la variació anual hagi anat del 121% de l’any passat al 63% d’enguany.

Especial interès té i tendrà en el futur analitzar les dades referides a la Població Ocupada, la qual en aquest tercer trimestre se situa en 517.100 persones amb una baixada anual del 3,22%, superior a la de l’any 2007 quan la pèrdua va ser del 0,52%. La desagregació de la pèrdua d’ocupació ens mostra realitats molt diferents a les de l’any 2008 que indiquen l’expulsió del mercat laboral dels més vulnerables, com ara les dones estrangeres no comunitàries, alhora que augmenta el treball parcial entre les dones espanyoles.
Amb les dades més reposades i amb les anàlisis complementàries, tornarem a parlar-ne, d’aquestes dades. Per canviar les coses, convé conèixer bé com estam.
Foto: Cartell per un carrer de Palma: La disminució del ritme de creixement de l’atur i la destrucció de llocs de feina, s’ explica per l’augment estacional de l’ocupació en el sector turístic i pels efectes del pla E.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada