divendres, 22 d’octubre del 2010

ECOSOCIALISTES: Equitat social i ambiental

L'ecologia política és una disciplina econòmicament
anticapitalista i subversiva
André Gorz

Tres idees a corre-cuita abans de l’Assemblea Programàtica d’Iniciativa d’Esquerres i Els Verds, que tendrà lloc a Inca demà dissabte 23 d’octubre:

1.- La necessitat de síntesi de les tradicions del socialisme i de l’ecologisme polític és, al meu parer, evident. Fa molts d’anys que investigadors i investigadores socials ens vénen advertint que la desigualtat és el principal problema “ambiental” del planeta i el seu principal problema de desenvolupament. Aquesta diagnosi és molt actual i és –en bona part- l’origen de l’actual crisi financera, econòmica, ecològica i social. Cal una sortida de la crisi amb equitat social i ambiental.

2.- El nou instrument partidari de l’ecosocialisme hauria de servir per impulsar un espai polític i electoral que trenqui definitivament l’avanç del bipartidisme en la política institucional de les Illes Balears i que alhora, estableixi una nova dialèctica amb els moviments socials i les organitzacions ciutadanes, per a la consecució de nous drets de ciutadania i potenciï les energies emancipadores de la societat.

3.- Hi ha projectes al àmbit espanyol prou interessants de conjuminar equitat social amb equitat mediambiental. Però només des de la sobirania partidària serà creïble un discurs federalista i a favor d’un Estat espanyol federal. Una sobirania que ha de permetre que l’ecosocialisme de Mallorca enllesteixi un programa i una pràctica política de defensa de l’autogovern, que inclogui el dret a l’autodeterminació. La defensa dels nostres trets identitaris i culturals ha de ser alhora la defensa dels valors republicans, laics i de la igualtat. Cal tenir clar que per fer front a una globalització neoliberal que converteix els territoris i els seus habitants en ens sense poder i a mercè de poders sense territori ni democràcia (els anomenats mercats), cal aprofundir en l’autogovern polític i econòmic de les Illes Balears i fer-ho amb un fort contingut social i d’integració de tothom que viu i treballa a aquestes illes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada