dilluns, 24 de gener del 2011

ATENEU PERE MASCARÓ: CONTRA EL NOU PENSAMENT ÚNIC

Cada dia són més els investigadors i investigadores que d’una manera o d’una altra argumenten que és molt probable que de la crisi actual en sortirem amb un considerable augment de la taxa d’explotació del treball i, com a conseqüència de l’augment dels beneficis empresarials, amb una major monopolització econòmica. És a dir, la primera gran crisi del segle XXI pot acabar igual que han acabat totes les recomposicions capitalistes: retrocès dels drets socials, més desigualtats, creixement insostenible...

En aquest context s’ha de ser molt atrevit per posar en marxa un marc de reflexió, debat i acció de pensament crític i alternatiu com l’Ateneu Pere Mascaró. Si, a més, la primera activitat pública és sobre la Renda Bàsica i el ponent és en Daniel Raventós, l’atreviment esdevé una luxosa provocació. Ja era hora, que a les Illes començarem a parlar d’aquesta proposta i que alhora que es fa el debat es comenci a articular una xarxa per defensar la proposta de Renda Bàsica. Estic segur que en Pere Mascaró estaria molt orgullós que els seus amics i companys el recordàssim organitzant debats i impulsant propostes d’aquest calat.

La Renda Bàsica, anomenada també Ingrés Ciutadà Universal, és una proposta segons la qual totes les persones –indistintament de la seva situació econòmica- han de tenir el dret de ciutadania a tenir un ingrés econòmic garantit per l’Estat. No és una proposta més de serveis socials. Tampoc és una proposta d’un altre dret social, encara que tingui alguna connexió amb alguns programes de lluita contra la pobresa. És una proposta de dret de ciutadania i, per tant, d’emancipació, que té una sòlida fonamentació tècnica, filosòfica i política.

Segur que la presentació de l’Ateneu Pere Mascaró i la conferència de Daniel Raventós serà un bon començament per combatre el nou pensament únic. La cita és dimecres, 26 de gener, a les 19 hores a Can Alcover.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada