divendres, 25 de maig del 2012

Tic, crisi i societat


Article publicat a Diario de Mallorca el 22 de maig de 2012

Les dades que ens proporciona l´enquesta elaborada per l´INE sobre equipament i ús de les TIC de l´any 2011, dibuixa a grans trets la següent fotografia: un 31% dels habitatges de Balears no tenen connexió a Internet i un 25,9% no tenen cap tipus d´ordinador. Un 21,5% d´aquets habitatges al·leguen motius de costs i un 63% motius de manca de necessitat per no gaudir d´accés a Internet. Això es produeix en un context en el que els habitatges illencs amb algun tipus d´ordinador ha augmentat, en els darrers cinc anys, un 14,2%, els que disposen d´accés a Internet un 20,8% i els habitatges amb connexió de banda ampla un 21,7%. Pel que fa a instal·lacions de tecnologia de la informació i la comunicació en els habitatges és podria afegir que el 51,5% dels ordinadors són portàtils.

Aquesta fotografia es completa amb les dades referides als hàbits d´us de les TIC que té la ciutadania. Allò més significatiu és que el telèfon mòbil és la TIC més utilitzada pels illencs i illenques (92,5%), mentre que tan sols compra per Internet un 22,6% i que el 92,4% dels infants (de 10 a 15 anys) han emprat ordinador i el 83,6% Internet. No obstant val a dir que en els últims cinc anys la utilització de l´ordinador ha crescut un 12,9% i la d´Internet un 14,6%. La compra per Internet creix un 5,1%.


Es podria dir, idò, que la realitat de les TIC a Balears es de "clars i foscos". Això es pot observar de la lectura del numero 8 de Temes socioeconòmics que la Fundació Gadeso hem dedicat a analitzar aquest tema. Ho hem fet perquè no tenim dubtes que les TIC €i més concretament Internet€ han revolucionat les societats fins a un extrem que no és exagerat parlar de major o menor alfabetització en funció d´un major o menor ús d´aquestes. Tal con s´afirma a la publicació objecte d´aquest comentari, una societat "més alfabetitzada" és una societat amb més possibilitats d´optimitzar les seves energies competitives i, per tant, és més plausible parlar de societats amb major nivell d´igualtat d´oportunitats i de cohesió social. O dit de una altra manera, les TIC tenen un paper essencial en el desenvolupament social i econòmic d´un país i per això és important que els poders públics i la iniciativa privada promoguin l´accés, la utilització i la disponibilitat de la població vers aquestes tecnologies.

En aquest sentit cal recordar que l´estudi titulat Les TIC i els ciutadans publicat pel iBit i IBESTAT l´any 2011 afirmava que "l´accés, la disponibilitat i la utilització de les TIC per part de la ciutadania són fonamentals, aquestes han de ser promogudes en tots els àmbits i nivells, i les mancances que es detecten en l´ús o l´abast que tenen han de ser degudament ateses i enfocades. Les TIC estan aquí per quedar-s´hi i les hem d´acollir sense pors, ja que deixar-les de banda no solucionaria res, tot el contrari". Per això, des de la Fundació Gadeso creiem que, tot i essent conscients, de les dificultats pressupostàries, s´hauria de treballar en l´impuls de la disponibilitat i l´ús de les TIC, al menys, en tres àmbits: l´educatiu, el de l´empresa i el polític.

En el primer dels ámbits convindria tenir present que la proposta de "Pacte social per l´educació a les Illes Balears" és una excel·lent ocasió per abordar aquest assumpte en l´àmbit escolar. No debades el document base del pacte estableix com un dels seus objectius el de "l´aprofundiment en la societat del coneixement, amb impuls al domini de les tecnologies de la informació de la comunicació". En el segon dels àmbits, el de l´empresa, crec que l´aprovació de la llei de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears ha estat una oportunitat perduda per a l´establiment d´un marc legal, de promoció i incentivació de les TIC a la majoria de les nostres empreses. No obstant, el desenvolupament reglamentari de la dita llei hauria d´aconseguir una veritable extensió de les TIC a les empreses balears. Tanmateix, en la meva opinió, el més important és treballar a l´àmbit polític ja que, per una bada, és fonamental que en aquest tema sigui real allò de l´aprenentatge al llarg de la vida i, per un altre costat, la societat civil s´ha d´implicar en aquesta tasca d´ "alfabetització" en el maneig de les TIC. És per això que una possible acció seria la constitució d´un "consell social per a l´ impuls de les TIC" amb participació publica i privada.

En qualsevol cas, esperem que la teologia de la austeritat no ens faci retrocedir fins a posicions del segle passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada