dimarts, 6 de novembre del 2012

Persones aturades, persones sacrificades


Aquest és el meu comentari d´avui a www.elperiscopi.com


Cada vegada que observo les dades del mercat laboral , em ve al cap allò que escrigué , el sociòleg i etnòleg francès Georges Balandier: “Toda sociedad, según los principios que la definen y organizan, sacrifica a una parte de los que la constituyen”. En els dies que hem conegut les dades de l' EPA amb 122.600 persones aturades a les Illes Balears i 7.778.100 en el conjunt del Regne d'Espanya, la ministra Fátima Báñez parlava de senyals encoratjadors per a la superació de la crisi. Hom podia atribuir aquestes paraules a la insensibilitat de la ministra per la seva procedència social i afiliació partidària. Però no basta aquesta explicació tan simple.

Mentre intento entendre les dades d'octubre del mercat laboral, em va sobresaltar la declaració del comissari europeu Joaquin Aluminia dient que: “La crisis está empezando a ser superada”. ¿Comença a ser superada la crisi amb 4.833.521 persones registrades com aturades en els serveis públics d'ocupació del Regne d'Espanya i de 87.151 en el SOIB?

Amb declaracions com les de la ministra i les del comissari europeu, ¿algú dubta perquè els polítics i la política cotitzen tant a la baixa en els rànquing de credibilitat i prestigi?

La crua realitat és que en el mes d'octubre a les Illes Balears l'atur registrat a pujat un 12,20% (9.474 persones més que el mes anterior i un 0,26% més que ara fa un any). Les dades laborals d'octubre serien encara més penoses si incorporessin al registre oficial d'aturs als Fixos Discontinus que han acabar el seu període de feina anual i a un nombrós col•lectiu de persones que, per manca de personal a les oficines del SPEE-SOIB), no han pogut ser inscrites a les llistes d'aturats oficials. L'atur en el sector de hostaleria ha augmentat el 50,7% en relació al mes anterior i sembla que, lentament però imparable, s'ha ha iniciat l'augment interanual de l'atur d'hostaleria (1,3% aquest mes d'octubre). Les persones aturades inscrites ininterrompudament a les llistes del SOIB des de fa més d'un any ja són el 32,3% del total d'atur registrat (28.115 persones). Aquest atur de llarga durada creix un 2,4% en relació al mes anterior i un 17,1% si ho comparam amb el mes d'octubre de 2011.

No sembla un senyal de superació de la crisi el fet que s'hagin perdut un total de 32.452 (-7,29%) afiliacions a la Seguretat Social si comparem la mitjana d'octubre amb la de setembre d' enguany. Manco bona senyal és que en termes interanual la baixada d'afiliacions hagi set de 7.153 (-1,7%).

Definitivament hom pot dir, amb Balandie, que les polítiques aplicades fins ara, semblen sacrificar a les persones en atur. Al cap i a la fi, només són les víctimes d'unes elits que abraçaren els principis neocons que provocaren unes desigualtats causants de la crisi que ara patim. En temo que si no hi ha polítiques que redueixin aquestes desigualats no hi haurà creació d'ocupació i reducció de l'atur. La contenció del dèficit i la facilitació del acomiadament provoca atur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada