divendres, 1 de març del 2013

Illes Balears, any 2013



 
Després de trenta anys d’Estatut d’Autonomia, la nacionalitat històrica que formen les illes de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera té la denominació de Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l’Estatut empara la insularitat del territori de la comunitat autònoma com a fet diferencial i mereixedor de protecció especial. Els poders públics garanteixen la realització efectiva de totes les mesures necessàries per evitar que del fet diferencial es puguin derivar desequilibris econòmics o de qualsevol altre tipus que vulnerin el principi de solidaritat entre totes les comunitats autònomes. El dret a l’autogovern  es basa en els valors del respecte a la dignitat humana, la llibertat, la igualtat, la justícia, la pau i els drets humans, i la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial. Les institucions de les Illes Balears garanteixen l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prenen  les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i creen  les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües.

Els governants compleixen el seu deure de  promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic. Això es fa amb el foment i l’ordenació de l’activitat turística  compatible amb el respecte  al medi ambient, al patrimoni cultural i al territori i amb mesures polítiques, jurídiques i legislatives que garanteixin els dret dels seus agricultors i ramaders en el seu desenvolupament i protecció. Alhora es garanteixen  la qualitat dels serveis de l’Administració de justícia, l’atenció a les víctimes i l’accés a la justícia gratuïta,  les polítiques de protecció i defensa de consumidors i usuaris. Tots el ciutadans exerceixin el dret a participar de forma individual o col·lectiva en la vida política, econòmica, cultural i social de la comunitat autònoma perquè els poders públics promouen  la participació dels agents econòmics i socials del conjunt de la societat civil en els assumptes públics. D’aquesta manera es promouen  els drets socials dels ciutadans de les Illes Balears mitjançant la Carta de Drets Socials de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Aquesta Carta de Drets Socials és l’expressió de l’espai cívic de convivència social dels ciutadans de les Illes Balears i  garanteix que totes les dones i homes tenen el dret al lliure desenvolupament de la seva personalitat i capacitat personal, i a viure amb dignitat, seguretat i autonomia. Les autoritats  vetllen perquè les dones i els homes puguin participar plenament en la vida laboral, social, familiar i política sense discriminacions de cap tipus i garanteixen  que ho fan  en igualtat de condicions.

A les Illes Balears totes les persones tenen dret a no ser discriminades per raó de la seva orientació sexual; a accedir en condicions d’igualtat a la cultura, a la protecció i la defensa de la creativitat artística, científica i tècnica, tant individual com col·lectiva; a l’accés a un habitatge digne; a gaudir d’una vida i un mediambient segur i sa; a la formació permanent, l’accés gratuït als serveis públics d’ocupació i a l’ocupació estable i de qualitat en la qual es garanteix  la seguretat, la dignitat i la salut en el treball; a la plena integració a la societat de la informació i a la incorporació dels processos d’innovació; a la prevenció i la protecció de la salut mitjançant un sistema sanitari públic de caràcter universal;  a una educació de qualitat i a accedir-hi en condicions d’igualtat.  Tota persona dependent té dret a les prestacions públiques necessàries per a assegurar la seva autonomia personal, la seva integració socioprofessional i la seva participació en la vida social de la comunitat. A més,  a fi de combatre la pobresa i facilitar la inserció social, els poders de les Illes Balears garanteixen el dret dels ciutadans de les Illes Balears en estat de necessitat a la solidaritat i a una renda mínima d’inserció.

Un conte de fades? Ho sembla. Però, amb alguna mínima  adaptació, el text l’he construït amb  fragments de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears de l’any 2007.

1 comentari: