dilluns, 25 de febrer del 2013

RIP ocupació estable per al jovent


Aquest el comentari que he posat avui a www.elperiscopi.com
 

El BOE de dissabte 23 de febrer de 2013, publicà el Reial decret-llei 4/2013, de mesures de suport a l'emprenedor i d'estímul del creixement i de la creació d'ocupació. En aquesta nova Reforma Laboral es concreta bona part de les mesures sobre contractació i d'emprenedoria de joves anunciades per Rajoy en el debat de l'estat de la nació. A l'espera de l'estudi amb detall de les més de 50 pàgines de BOE, tot indica que estem en presència del cop gairebé definitiu a l'ocupació fixa i al salari emancipador de la llar familiar per a la població menor de 30 anys.

Perquè dic això? Per una banda perquè, contra el que recomana tota la literatura científica, es torna a bonificar la contractació temporal i no la indefinida. El missatge és car i ras: Senyor empresari no sigui colló, no faci al jovent contractes fixos, els temporals són més barats!. Per un altra costat, qualsevol impuls a la contractació a temps parcial és una segura precarització laboral. Per a que no fos així, i pogués ser una mesura de repartiment del treball existent, s'hauria d'acompanyar d'una millora substancial de la seva protecció social i de mecanismes de control, per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, de la jornada que veritablement es treballa.

La taxa d'atur de la població balear menor de 25 anys és del 57,02% (dada del IV trimestre de 2012). Hi ha, idò, un gran col·lectiu sobre el qual es podrà aplicar aquesta segona reforma laboral i la destrossa pot ser d'antologia. La combinació de temporalitat i temps parcial no desitjat és la tempesta perfecta que condueix a la situació de treballadors pobres. En el cas dels treballadors joves són, a més a més, joves d'emancipació impossible i treballadors amb protecció social de baixa intensitat.

Per acabar aquest comentari d'urgència dues preguntes i una consideració:

Perquè s'exclouen als Fixos Discontinus dels incentius a la contractació indefinida dels joves per microempreses i empresaris autònoms? Està d'acord el Govern de les Illes Balears –la comunitat autònoma que té el major percentatge de FFDD sobre el conjunt de la població assalariada- amb aquesta exclusió?

De les mesures sobre emprenedoria en parlaré en una altra ocasió. Ara deixo anotada aquesta reflexió : ““La retórica del emprendedor con que la ideología conservadora dominante nos abruma todos los días es una fábula. La fábula de que cualquier persona puede crear su propio empleo y alcanzar así su relación personal. Es una pura fantasía que pasa por encima de dos cuestiones capitales: la estratificación de las sociedades humanas y la real desigualdad de la sociedad”. Pertany al llibre La izquierda necesaria (Pàg. 119) de Josep Ramoneda que, precisament avui a les 19 hores es presenta al Club del Diario de Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada