dijous, 21 d’agost del 2014

Rectificació o maniobra de distracció?


Pel que fa als assumptes sociolaborals, el mes de juliol acabà amb un document estrany. Vint-i-una pàgines signades per les patronals, els sindicats i el govern espanyol amb un títol confós: “Acuerdo de propuestas para la negociación tripartita para fortalecer el crecimiento económico y el empleo” És un acord de matèries a negociar o és un simple inventari de propostes d'uns i altres? Sigui el que sigui, ja ens ho contaran al acabar l'estiu i vegem els resultats durant la tardor.

Uns dels assumptes que més m'ha cridat l'atenció és el capítol “Protecció Social” (pagina 15). Són unes propostes prou interessants, però tot el que no sigui una Renda Garantida de Ciutadania en el camí d'una Renda Bàsica (universal i incondicionada) són pegats foradats.

Val a dir, però; que la calamitosa situació de desprotecció social a la qual hem arribat és responsabilitat de la gestió inhumana de la crisi que ha fet el PP al Govern d'Espanya. Sense anat més allunyí l'EPA del segon trimestre de 2014 en deixava el següent panorama quant a protecció de desocupació a Balears: Només poc més d'una de cada quatre persones aturades percep prestacions. És a dir, la taxa de protecció és d' un 26,3%. Hi ha, per tant, més de vuitanta-sis mil persones aturades que no perceben cap prestació. Val a dir que solament una de cada tres persones aturades major de 45 anys té alguna amb protecció. Aquest col·lectiu han perdut més de tretze punts de protecció. Per què? Per tres raons:

1) Per l'augment de la població aturada de llarga i molt llarga durada, sense cap adaptació d'una legislació pròpia d'una situació de quasi plena ocupació a l'actual d'atur massiu.
2) Per la inexistència de Polítiques Actives d'Ocupació.
3) Pel que algú ha anomenat “el silenciós retall de les prestacions per desocupació” que han estat especialment cruels per les persones de més edat. Concretament durant l'any 2013 les tisores del PP eliminaren el subsidi extraordinari per a persones aturades majors de 45 anys, i modificaren a la baixa el subsidi ordinari per a persones aturades majors de 52 anys que, recordeu, va passar a ser per a majors de 55 anys i, des de llavors, són menys el que el poden cobrar perquè es té en compte, per accedir-hi, els ingressos de tota la unitat familiar (no sols la de la persona aturada) i s'obliga a accedir a la jubilació a la primera edat possible, eliminant la possibilitat d'esperar fins a complir el 65 anys.

És l'hora de la rectificació. No calen maniobres de distracció, malgrat que sigui l'estiu.

Publicat a EL PERISCOPI  (11-VIII-2014)

Foto R. Borràs (Stedelijk Museum, Absterdam ). Obre de Pablo Picaso. “Femme nue devant le jardem” (1956)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada