dimarts, 27 d’agost del 2019

Millores en els permisos de paternitat. Però...



Publicat originalment a dBalears (12-08-2019)

En acabar el passat mes juliol, la Seguretat Social va publicar les dades corresponents al primer semestre de 2019 de les prestacions per a permisos de maternitat i paternitat. Unes prestacions que, cal recordar-ho, des de l'1 d'abril han tingut algunes importants modificacions.
Pel que respecta a les Illes Balears, les dades essencials són les següents: 1. S'han tramitat un total de 3.300 prestacions per a permisos de maternitat, el què significa un descens d'un 5,82% en relació al primer semestre de l'any passat. 2. No obstant això, dels permisos de paternitat (ara denominats "permisos per a progenitors diferents de la mare biològica") se n'han tramitat un total 3.546, una xifra que representa un increment del 14,68% en termes interanuals. Sens dubte, aquest important augment dels permisos dels pares és conseqüència de les modificacions que des de l'1 d'abril ha tingut aquest permís: S'ha ampliat de 5 a 8 setmanes, de les quals dues són obligatòries després del naixement en cas de part.
És una excel·lent notícia que els pares s'impliquin més en les cures de fills i filles. De fet, se suposa que serà una tendència creixent amb la nova legislació (el Reial Decret 6/2019, d'1 de març) que preveu que, en 2020, el permís d'aquest altre progenitor sigui de 12 setmanes, amb quatre obligatòries després del naixement en cas de part; i que, en 2021, totes dues prestacions -maternitat i paternitat- s'equiparin i es reconeguin com a un dret individual, i no transferible a l'altre progenitor. La seva durada serà de 16 setmanes, i 6 d'elles hauran de gaudir-se després del part.
Bona notícia, amb un emperò: El camí cap a uns permisos de maternitat i paternitat iguals, obligatoris i intransferibles sembla que està ocultant la necessitat d'ampliació de les 16 setmanes, que fa massa temps que no es milloren per a les mares, ni es fitxa un horitzó d’ una igualació d'un permís de major durada.
En el que no hi ha bones notícies és en el que fa referència a les prestacions per a excedències per cura de familiar: En els sis primers mesos d'enguany s'han tramitat a Balears un total de 801 d'aquestes prestacions, de les quals un 84% van ser sol·licituds fetes per dones. La feminització de bona part dels treballs de cures continua sent la norma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada