dimarts, 9 d’agost del 2011

ATERRATS

L’any 2010 es va publicar a França un llibret amb un nom ben suggerent: Manifest d’economistes aterrats. És bo de trobar a la xarxa i s’ha traduït i publicat en castellà per l’editorial Barataria. El tex extraordinàriament breu i concís argumenta les següents falses evidencies :
1. Els mercats financers són eficients.
2. Els mercats financers són favorables al creixement econòmic.
3. Els mercats són bons jutges de la solvència dels Estats.
4. L'augment del deute públic resulta d'un augment de la despesa.
5. Cal reduir la despesa per reduir el deute públic.
6. El deute públic li farà pagar els nostres excessos als nostres néts.
7. Cal tranquil•litzar als mercats financers per finançar el deute públic.
8. La Unió Europea defensa el model social europeu.
9. L'euro ens protegeix contra la crisi.
10. La crisi grega va permetre avançar cap a un govern econòmic i una veritable solidaritat europea.

Cada vegada que sento les ximpleses del President Bauzá comparant la economia familiar (microeconomia) amb els comtes de la CAIB (macroeconomia), d m’assabento de la situació de la “prima de risc” espanyola o de qualsevol informe de les agències de rating, o llegeixo alguna filtració del Pla de sanejament del Govern de Balears (el PCRB: Pla Clandestí de Retallades Bauzá) no puc deixar de pensar amb el manifest d’aquets economistes francesos.

A mi em semblen molt assenyades les 22 propostes alternatives que fan, però per sobre de tot considero clau la següent idea: “Cal tornar a obrir l'espai de les polítiques possibles i debatre propostes alternatives i coherents que limitin el poder de les finances i organitzin l'harmonització en el progrés dels sistemes econòmics i socials europeus. Això suposa la mutualització d'importants recursos pressupostaris, obtinguts per mitjà del desenvolupament d'una fiscalitat europea fortament redistributiva”

La situació present es aterrant, la manca d’alternativa possible ho seria moltíssim més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada