dimecres, 5 de desembre del 2012

L’atur de novembre 2012 a Balears: Cap alegria


Avui he posat aquest comentari a www.elperiscopi.com

Ahir es publicaren les dades de registres (atur registrat i afiliacions de la Seguretat Social) del mercat laboral corresponents al mes de novembre. A primera vista, i pel que fa a les Illes Balears, semblaven unes dades contradictòries. Efectivament, amb els registres de persones aturades a fi de mes i els de la mitjana mensual d’afiliacions a la Seguretat Social de Balears es donava la situació paradoxal: ser l’única comunitat autònoma que restava atur en relació al mes de novembre de l’any anterior i, alhora, sumava baixes a les afiliacions. És a dir, en relació a ara fa un any, seguim acumulant dades de destrucció d’ocupació, al mateix temps que baixa el nombre de persones inscrites com aturades. És possible això?

El primer que cal dir és que la qualitat de les dades registrals és molt deficitària (no debades la UE només pren en consideració les dades EPA-INE. No sempre els registres es produeixen amb condicions òptimes. Imperfeccions habituals, com ara, que l’atur registrat no reculli a totes les persones que estan aturades (aquí teniu una explicació) s’agreugen en un mercat laboral tan estacional i amb tanta presència de Fixos Discontinus com és el nostre cas. Aquests mesos d’octubre i de novembre se l'hi ha afegit una situació extraordinària: Per primera vegada en molts anys, aquest any 2012 no s’ha contractat personal de reforç per fer front a l’allau d’expedients per a la tramitació de prestacions d’atur que es produeix cada finalització de temporada turística a les oficines de l’antic INEM. La lentitud extraordinària d’aquesta tasca administrativa retarda la inscripció en el registre de persones formalment aturades que ha de fer el SOIB. La conclusió és evident: La xifra de persones inscrites com aturades registrades té un valor estadístic d’impossible comparació amb el d’anys anteriors. Son efectes “col·laterals” de les retallades. Els efectes directes poden ser una disminució de la despesa nadalenca per mor dels retards en el cobrament de les prestacions d’atur de molts d’afectats.

Per tant , les dades rellevants de novembre són:

  • 96.377 persones en atur registrat (sense comptar els fixos discontinus), un 12,20% més que el mes anterior, la qual cosa vol dir que l’estacionalitat no minva (la mateixa variació mensual de l’any passat va ser d’un 11,96%).
  • L’atur en el sector d’hoteleria ha crescut un 30% mensual i un 0,7% anual.
  • L’atur de llarga durada, és a dir, de persones amb més de 12 mesos ininterromputs inscrites en demanda de treball a les oficines del SOIB i sense participar a cap programa de Polítiques Actives d’Ocupació, representa el 29,7% del total d’atur registrat i ha augmentat un 17,3% en relació a novembre de l’any anterior.
  • Amb tot, allò més rellevant és que el nombre de afiliacions a la Seguretat Social baixen amb força: 59.611 persones (-14,44%) en relació al mes d’octubre passat   i de 11.486 persones  (-3,15%) en relació al mes de novembre de l’any 2011.

Segur que la sortida de la Seguretat Social de les persones cuidadores de gent en situació de dependència, que ha estat provocada per les retallades en aquesta matèria constitueix una part de la pèrdua d’afiliacions; però allò substancial és que per una banda, la reforma laboral que facilita i abarateix l’acomiadament provoca, un altre mes, destrucció d’ocupació per compte aliena i, per un altre costat, l’absència d’una política econòmica que no sigui austeritat i imposts indirectes té els seus resultats en destrucció d’ocupacions d’autònoms. Qualsevol altra excusa, com la de la Ministra d’Ocupació, és de mal pagador; de mala pagadora, en aquest cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada