dimecres, 12 de febrer del 2014

Empresariat desvergonyit


Publicat a El Periscopi (11.02.14)


No posar massa atenció a les edicions en paper dels diaris, et pot jugar alguna mala passada. Em va passar a mi abans-d'ahir amb l'edició dominical del Diario de Mallorca. Vaig veure, al diari en paper, un titular d'una entrevista al president de la gran patronal espanyola que va causar un autèntic calfred. Confiava poder-la llegir amb tranquil·litat a l'edició digital, però va resultar que no hi era. L'he trobada a altres edicions digitals de diaris del mateix grup del Diario de Mallorca i a la mateixa web de CEOE. El màxim dirigent de l'empresariat del Regne d'Espanya demana més reformes laborals, més turbo flexibilitat i precarietat, més treball low cost. El titular posava en boca de Joan Rosell, que: “No hay que esperar a ver los resultados de la última reforma laboral; hay que ser dinámicos”, i el text complet de la dita entrevista és el que podeu consultar aquí.


Em diran, amb molta raó, que aquesta entrevista no és un tema d'actualitat i que ja fa uns dies que es publicà. Però el que si és d'actualitat és la publicació, ahir mateix, d'un informe de laFundación 1 de Mayo en el qual s'analitza l'abast i els efectes de les 34 reformes laborals de l'etapa democràtica i es fa balanç de les reformes laborals d'aquests dos darrers anys. Els dos anys de Rajoy són desoladors: S'ha produït la destrucció d' 1.354.644 d'ocupacions. Hi ha una disminució de 596.404 assalariats i un augment de 136.663 treballadors independents (“falsos autònoms”?) en les mateixes activitats. S'ha augmentat des del 19,5% fins al 23,2% dels treballadors assalariats del sector privat amb jornades inferiors a les 35 hores i una disminució del 66 per cent al 62,9 per cent dels que treballen entre 35 i 40 hores. En el sector de la construcció s'han perdut 378.243 treballadors en aquests dos anys. Únicament els contractes purament temporals i els formatius augmenten el seu pes en el conjunt de la contractació, augmentant així la precarietat. Hi ha 459.620 contractes menys de joves menors de 30 anys, una caiguda del 8,5%. El 50,8% de les persones parades porta més d'un any sense ocupació (3.043.546 persones); el 32,7 per cent porta més de dos anys sense ocupació i el 22,1 per cent porta més de tres anys. En dos anys la taxa de protecció per desocupació ha disminuït en tres punts, del 37 per cent al 34,1 per cent. Seguim?


És d'aquest balanç del qual ni en vol parlar el cap de la CEOE? En qualsevol cas el desvergonyiment es torna cinisme quan Rosell afirma: “Hay otros países que han hecho reestructuraciones laborales, como los alemanes a principios de los años dos mil, y gracias a ello no tuvieron que destruir la cantidad de empleos que se tuvo que destruir en España porque no teníamos mecanismos de suficiente flexibilidad para la reestructuración. En España no se hizo esa reestructuración y cuando había una empresa que le caían las ventas y no tenía posibilidades de reestructuración interna, despedía. Ahora, con la reforma laboral, algo se ha hecho y tenemos que seguir por esa vía” És a dir, segons el president de la CEOE, l'atur massiu espanyol és culpa del BOE. El model de creixement amb bombolla immobiliària i immigració a l'engròs  (sense cap planificació amb seny) no hi té res a veure! Increïble.


El president de la CEOE diu: “Hay mucha gente dispuesta a trabajar por muy poco precio”. El súmmum de l'empresariat desvergonyit!   Queda algun dubte que la crisi és una estafa?


Efectivament no tot el món empresarial és el de la CEOE, i fins i tot hi ha a fòrums que es qüestionen les pràctiques empresarials i manifesten preocupació per la qüestió social. Llàstima que no es vagi en la bona direcció. Tingui's en compte que, per exemple, els autors de “¡Actúen ya!” (el llibre d'economia més de innovador  actualment” afirman que “Los mercados laborales de los países industrializados  deben reformarse con vistas a hacerlos  menos flexible, no más


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada