dimarts, 17 de juny del 2014

Crisi, estafa, multimilionaris i famílies no riques


Publicat a El Periscopi

S’acumulen les evidències que aquesta estafa és una estafa. Sense anar més enfora ahir es varen conèixer dues informacions que ho evidencien.

Per un costat un mitjà de comunicació, concretament El País, publicava una informació esgarrifosa: Les rentes altes recobren la seva fortuna. La certa millora de les borses, però sobretot l'amnistia fiscal i la reducció del costs laborals (acomiadaments i reduccions de salaris) han fet possible que les SICAVS (Societats d’inversió de capital variable) de les grans fortunes espanyoles hagin superat amb escreix la crisi. Ja tenen tant o més diners que abans de la crisi.

L’altra cara de la moneda la trobem a l’ Enquesta de Pressupostos Familiars de l’any2013 que, també ahir, va publicar l’ INE. Contràriament a l'anterior informació que feia referència als molt rics, aquesta ens mostra un panorama de crisi per a les famílies. Pel que fa al conjunt del Regne d’Espanya, 2013 la despesa mitjana per llar va ser de 27.098 euros en 2013 (un 3,7% menor que en 2012. Els grups on més es va reduir la despesa van ser hotels, cafès i restaurants (-8,5%) i oci, espectacles i cultura (-8,0%) i, atenció, l’únic grup en el qual la despesa augmentà va ser el d’ensenyament. La reculada en la gratuïtat de l'Escola Pública colpeja els pressupostos familiars!

L’ Enquesta de Pressupostos Familiars proporciona abundant Informació de cada una de les comunitats autònomes que excedeix de l’espai d’aquest article. No obstant no em puc estar de dir que des que governa JR Bauzá les llars illenques baixen més d'un 5% la seva despesa mitjana (29.154,49 € de l’any 2011 als 27.664,37 € de l’any passat). En aquests tres anys les llars illenques baixen la seva despesa en: aliments i begudes no alcohòliques; begudes alcohòliques, tabac i narcòtics; articles de vestir i calçat; habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles; mobiliari, equipaments de la llar i despeses corrents de conservació de l’habitatge; salut; transports; comunicacions; oci, espectacles i cultura; i hotels, cafès i restaurats. L’únic grup de despesa que augmenta és, igual que al conjunt de l’Estat, el d’ensenyament amb un increment del 24%. Les retallades a la gratuïtat a l’àmbit educatiu, particularment intenses en el cas de Balears, no permeten a les famílies retallar els seus pressupostos en aquest grup de despesa.

Insisteix que l’abundància d'informació no hi cap, de cap de les maneres, en aquestes línies. Si voleu aprofundir, aquí teniu tota la informació, però deixau-me acabar amb dues dades que em semblen de gran importància: La despesa mitjana de 2013, tant de les llars com de les persones, de Balears en educació superior i en transports aeris són la més grans que s’han registrat en la història d’aquesta estadística.

En fi, la gran estafa d’aquesta crisi és que mentre l’1% és cada pic més ric, el 99% ens hem de seguir estrenyent el cinturó. Fins a quan?



Foto R. Borràs. Rijkmuseum, Amsterdam. “De ontmoeting”, Obre de  Karen Appel (1921-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada