dimecres, 25 de novembre del 2015

25-N: Continuam lluitant!


La commemoració del 25 de novembre - Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones- d’enguany hauria de tenir un caràcter diferent respecte de 25-N precedents. La massiva manifestació contra les violències masclistes del passat 7 de novembre hauria d'haver modificat la impassibilitat de l'administració central per combatre de debò aquesta xacra de maltractaments, tortures i assassinats masclistes. Però no, no s'albira que de la mà del PP aquesta sigui una prioritat de govern. Es fa únicament el que no es pot deixar de fer…

Fa temps que he perdut qualsevol esperança que la “derechona” deixi de tenir un elevat component misogin. Com en tantes altres coses, en aquesta tampoc no tenen remei. Quan es tracta de progressar en valors igualitaris, sempre tenen altres prioritats!

A l'espera que després de les Eleccions Generals del 20-D hi hagi possibilitats d'una altra política d'estat contra la violència de gènere (en aquest assumpte és molt cert que no basta fer les coses millor, sinó que el que cal és fer coses diferents), des de les Illes Balears convindria predicar amb l'exemple. En aquest sentit, deixem-nos de tants actes protocol·laris i acordem una autèntica Estratègia Balear de lluita contra les violències masclistes, acompanyada d'actuacions polítiques i socials d'impacte. M'atrevesc a suggerir: a) La celebració d'un Consell Extraordinari del Govern de les Illes Balears dedicat a establir aquesta estratègia (amb tasques precises per a cadascuna de les conselleries i departaments autonòmics). b) La Presidenta hauria de liderar ja un fòrum per a la màxima coordinació de totes les administracions, des de l'estatal fins a les locals. c) La organització d’una trobada per impulsar el compromís dels agents socials, econòmics, associatius, culturals, etc. de les Illes Balears. En definitiva, parlem menys de “pacte d'estat” i construïm-ho des de la nostra modesta capacitat d'autogovern.

Per decència no podem esquinçar-nos les vestidures únicament el dia que hi ha un nou assassinat. La violència masclista és una realitat quotidiana agreujada pel fet que la suposada “recuperació econòmica” no la nota qui més ha sofert i sofreix la crisi. Cal recordar que en l'estudi d'Anàlisi i Perspectives de 2015 de la Fundació Foessa -“Ocupació Precària i Protecció Social”- s'afirma i constata amb dades que “existen indicios que sugieren que se trata de una relación bidireccional, donde en algunos casos la violencia de género desemboca en procesos de exclusión social y, en otros, una situación de exclusión social preexistente actúa como factor de riesgo de violencia de género”.


En qualsevol cas, avui toca sortir un altre pic al carrer per denunciar que una societat decent no pot conviure amb la violència de gènere. Sabent, com saben, que existeix, és indecent no fer tot el possible per a la seva eradicació. A Palma la cita és a les 19,30 hores a la Plaça Porta Pintada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada