dijous, 11 de febrer del 2016

#Vaganoésdelicte


La injusta situació per la qual va passar l' exsecretària general de CCOO de les Illes Balears, Katiana Vicens, pel fet d'exercir la seva funció de dirigent sindical al capdavant d'un piquet informatiu de vaga, l'han passat i la passen centenars de persones. Recentment han estat absolts els dirigents sindicals malaguenys Gonzalo Fuentes i Lola Villalba. Però ningú repara el sofriment que han passat. Aquests dies s'estan jutjant a “els vuit d' Airbus” i, coincidint amb això, aquesta tarda s'ha convocat a Madrid una manifestació que, per l'ampli espectre de convocants i el motiu, s'espera que sigui multitudinària. Però encara que sigui una gran mobilització democràtica  no garanteix la visibilitat en els mitjans de comunicació. Una llàstima: Informar sobre la mobilització social en defensa de les llibertats no ven diaris ni augmenta audiències. No s’enganyin, allò que en aquests anys de govern de PP està passant amb un dret, tan consubstancial a la democràcia, com el de vaga no és un atac només als treballadors i als sindicats, veritablement és un atemptat contra les llibertats democràtiques i a qualsevol cosa semblant a un Estat de Social i de Dret.

La recuperació de les llibertats democràtiques plenes (entre elles el dret de vaga, però també el dret a la llibertat d'expressió: la meva total solidaritat amb els titellaires de Madrid) hauria de ser un altre dels motius perquè, com més aviat possible, hi hagi un govern progressista en el Regne d'Espanya. Cal, sens dubte, derogar la “Llei Mordassa”, però també cal modificar el Codi Penal perquè un article que hauria de servir únicament per criminalitzar practiques com les de la Màfia Laboral, que aquests dies hem conegut operava en alguns restaurants i bars de Palma, no es pugui aplicar a sindicalistes i treballadors pel fet d'exercir el dret de vaga.

Segur que, més prest que tard, la campanya Vaga no és delicte triomfarà. Mentrestant ens ha donat l'oportunitat de comprovar, una altra vegada, que no tots els polítics són iguals. L'expresident d'Uruguai, José Mujica, ha estat sempre un tipus excepcional. Ho ha tornat a demostrar en sumar-se a la campanya amb aquesta carta:

“Un fraterno saludo y toda la solidaridad con las 300 personas procesadas administrativa y penalmente por protestar frente a las medidas de austeridad y recortes sociales y laborales, con los 8 sindicalistas de la empresa Airbus procesados penalmente (con la petición de 66 años de cárcel, 8 años y meses cada uno) por participar en la huelga general del 2010, que junto a la adopción de la llamada Ley Mordaza son ejemplos concretos de una condenable política de criminalización de la protesta social.
El reconocimiento de la huelga como derecho es uno de los pilares sobre los que se construye el Estado social contemporáneo, en el marco de una sociedad democrática y pluralista. Las restricciones a la acción sindical y en particular la penalización del derecho de huelga no eliminará la huelga, como manifestación obrera de autotutela, pero sí agravará aún más el declive económico que las políticas neoliberales han producido y aumentará los profundos desequilibrios en las relaciones laborales.
Me sumo al apoyo y solidaridad de la Confederación Sindical de Trabajadores y Trabajadoras de las Américas en vuestra Campaña por el Derecho de Huelga, instando a que se ponga fin a esta política de criminalización de la protesta social, que representa un juicio político contra el derecho de huelga y el sindicalismo español, y que se retiren los cargos penales contra los y las sindicalistas españoles afectados.
Estamos juntos, toda nuestra solidaridad con todas y todos los trabajadores que vienen luchando en defensa del derecho de huelga.”

Ben dit, i sempre amb vostè, President Mujica! #Vaganoésdelicte


Publicat originalment a El Periscopi (11-02-2016) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada