dimecres, 14 de desembre del 2016

Dos contes nadalencs


I.- Màgica creació d’ocupació
En els preparatius i durant les festes nadalenques es crea, com per art de màgia, ocupació. Almenys, aquest és el missatge oficial que s’explicitarà el propvinent 2 o 3 de gener de 2017, quan coneguem les xifres d’atur registrat i d’afiliacions a la Seguretat Social.
Molts d’aquests treballs seran “treballs de merda”, és a dir, feines prescindibles, com ara la de Pare Noel convidant  al consum en un centre comercial, de patge dels Reis Mags animant a les compres en els carrers comercials, d’empaquetador/a de regals, o de repartidor/a de catàlegs (generalment sexistes) de joguines i altres regals. També hi haurà molts treballs menys prescindibles a comerços, bars, restaurants, hotels, seguretat privada, algun reforç sanitari, etc. Però tots ells tindran la característica comuna de l’extrema temporalitat i parcialitat (contractes de pocs dies i poques hores contractades), i de gran rotació (amb sort, entre l’aqüeducte de les festes del 6 i 8 de desembre, Nadal, Cap d’any, i preparació de Reis) hi haurà prou gent que tingui més d’un contracte durant el mes de desembre.
La màgica creació d’ocupació consisteix en el fet que, a major precarietat (temporalitat + parcialitat + rotació), major és la creació d’ocupació, estadísticament parlant. Recordin que, segons el missatge oficial, s’associa creació d’ocupació amb qualsevol creixement de la xifra d’afiliacions a la Seguretat Social. No obstant això, la realitat és una altra. Com he explicat en altres ocasions, fa anys que el Ministerio de Empleo y Seguridad Social té publicada la metodologia de les estadístiques laborals que, a l’apartat de “Principals definicions i conceptes”, en referir-se a aquestes Afiliacions a la Seguretat Social (vegeu aquí), afirma: “Asimismo, debe indicarse que el número de afiliados no se corresponde necesariamente con el de trabajadores, sino con el de situaciones que generan obligación de cotizar; es decir, la misma persona se contabiliza tantas veces como situaciones de cotización tenga, ya sea porque tiene varias actividades laborales en un mismo régimen o en varios“. És a dir, la persona que en aquest nadalenc mes de desembre hagi tingut, posem per cas, un contracte cada dissabte per a fer de Pare Noel, computa com si s’haguessin creat cinc llocs de treball!
La màgica creació d’ocupació consisteix, també, en un estirabot de treballs sense contracte i sense Seguretat Social, en la realització de moltes hores extraordinàries sense cobrar-les, o en prolongacions de jornades que incompleix qualsevol norma legal o Conveni Col·lectiu.
I tanmateix, aquest conte nadalenc, com gairebé tots els contes, també acaba amb més màgia: per una banda, a la presentació de les dades d’ocupació de desembre, les autoritats polítiques reconeixen que no és el mateix l’evolució de les xifres d’altes a la Seguretat Social que la de creació d’ocupació; i que l’Atur Registrat és un registre administratiu que exclou a tantes persones en desocupació que és possible que les excloses -en haver-hi moltes persones Fixes Discontínues en atur- siguin més que les que figuren en Atur Registrat. Per l’altra banda, al analitzar les dades d’ocupació de desembre, la patronal CAEB exigeix ferventment un Pla de lluita contra la precarietat laboral nadalenca.
II.- Emprenedoria màgica a Palma Activa
Aquest conte està basat en la història real d’un amic que conec prou bé. És una persona en atur de llarga durada, amb les prestacions contributives acabades, i, que, si no fora per l’ajuda de la seva família i algunes amistats, estaria en situació d’extrema carència material.
Malgrat tot, manté una frenètica activitat de cerca d’ocupació i una voluntat de reciclatge admirable. A banda d’ “aprofitar” la seva situació de desocupació per acabar estudis reglats, no hi ha oferta de curs de formació per a persones en desocupació a la qual no s’inscrigui, amb bastant èxit en la selecció per a participar en aquestes accions formatives. Però, al protagonista d’aquest conte se li resistia PalmaActiva. Per més que ho intentava, mai el seleccionaven per fer cursos en aquesta Agència de desenvolupament econòmic i d’ocupació depenent de l’Ajuntament de Palma.
Però aquest conte també acaba màgicament: En aproximar-se el Nadal, com si fos màgia, l’han seleccionat per a diversos cursos. El meu amic cerca treball i formació per a treballar per compte d’altri, però, veritablement, la màgia ha consistit a inscriure’s com a demandant de cursos de PalmaActiva per a emprenedors. A PalmaActiva l’absurda i classista ideologia neoliberal de l’emprenedoria ho impregna tot: O ets emprenedor o, en paraules, de Eduardo Galeano, “un nadie”!
Publicat originalment a El Periscopi de la Fundació Gadeso. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada