dimarts, 28 de març del 2017

#ForaParadisosFiscals

I.- A tocar el primer aniversari de la publicació dels "Papers de Panamà", que es complirà dilluns dia 3 d'abril, és una bona ocasió per tornar a reflexionar sobre els Paradisos Fiscals. Recordem, doncs, encara que sigui succintament, què són els paradisos fiscals.

La definició, més o menys canònica, del moviment a favor d'una fiscalitat justa és la següent: Els mal anomenats paradisos fiscals són territoris que constitueixen amagatalls fiscals per a no residents (tax havens), i que funcionen com a plataformes de negocis opacs. En ells es paguen reduïts impostos (o cap), i les seves particulars lleis (offshore o extraterritorials) permeten el secret bancari que converteix en anònims desconeguts als titulars de comptes corrents i dipòsits. Però els dobles “no dormen” en aquests territoris, i el flux de negocis és continu. Les seves lleis permeten crear empreses pantalla, sucursals i filials bancàries, fideïcomisos, fundacions, i altres formes jurídiques que utilitzen bancs, grans empreses, fons d'alt risc, fons de pensions, maneres especials d'inversió, grans fortunes, i la mateixa corrupció política, i que serveixen com a fosques i secretes plataformes d'evasió i elusió fiscal per al comerç i l'especulació. També són un mitjà perfecte per rentar els dobles negres de narcotraficants, traficants d'armes, màfies i organitzacions terroristes.

II.- Val a dir que aquella publicació, de tanta pràctica carronyera de la "gent d'ordre", que varen representar els "Paper de Panamà", va ser un fet històric que marcà un abans i un després en la denúncia de l'elusió i el frau fiscal en l'àmbit internacional. Per això, és també pertinent aprofitar l'aniversari per redoblar la lluita contra aquesta monumental estafa del capitalisme internacional. En aquest sentit, de l'1 al 7 d'abril del 2017 s'ha organitzat la "Setmana d'acció global contra els paradisos fiscals" durant la qual s'insistirà a demanar polítiques concretes que acabin amb els problemes que es deriven de l'existència d'aquests territoris financers opacs. Aquí podeu llegir i signar un dels manifests contra els Paradisos Fiscals, i el dia 3 d'abril, que ha estat declarat el dia d'acció global per a l'abolició dels paradisos fiscals, s'anima a participar en la campanya #ForaParadisosFiscals a través de les xarxes socials, i utilitzant aquesta etiqueta o les traduccions al castellà o l’anglès (#FueraParaisosFiscales o #EndTaxHavens)

III.- Coincidint amb la preparació d'aquesta moguda per la justícia fiscal global, Oxfam Intermón i la Fair Finance Guide International han publicat l'informe titulat "Bancs a l'exili: Com els principals bancs europeus es beneficien dels paradisos fiscals". És, sens dubte, un document fonamental per entendre una bona part de la boja cobdícia del capitalisme actual. En una de les seves principals conclusions es destaquen les següents dades: les empreses subsidiàries situades en paradisos fiscals resulten el doble de lucratives per als bancs que les situades en altres llocs. Així, per cada 100 euros d'activitat, els bancs tenen un rendiment de 42 euros en els paradisos fiscals, en comparació  amb els 19 euros que obtenen de mitjana en altres ubicacions. Impactant veritat?

IV.- En la recerca d’Oxfam Intermón i la Fair Finance Guide International també es sosté que els 20 principals bancs europeus, entre els quals es troben Santander i BBVA, registren, amb només el 12% de la seva facturació i el 7% del seu personal, el 26% dels seus beneficis en paradisos fiscals, la qual cosa lis reporta, aproximadament, 25.000 milions d'euros. Poca broma!

Per tant, a parer meu, aquestes dues entitats bancàries que, per evitar el pagament dels impostos, i per facilitar als seus clients l'elusió d'aquests, o sortejar certes regulacions o requisits legals, es comporten amb tan poca ètica, no haurien de fer negocis amb institucions públiques que s'hagin adherit a la campanya "Zones lliures de paradisos fiscals".

V.- Doncs bé, l'Ajuntament de Palma, en Ple celebrat el 28 de juliol de 2016 (Vegin pàgina 28 d'aquesta acta) va declarar la ciutat lliure de paradisos fiscals. Però des d'aquella aprovació no es coneix cap actuació o activitat associada a aquesta declaració. És hora de posar fil a l'agulla informant la ciutadania palmesana de les accions desenvolupades, i programant actes de sensibilització contra la vergonya que representen aquests amagatalls fiscals dels poderosos i molt rics.
VI.- Com els paradisos fiscals dels qui més tenen són els inferns socials de la resta de la població, vulneren els nostres drets i soscaven la democràcia, curt i ras: #ForaParadisosFiscals, #FueraParaisosFiscales, #EndTaxHavens

Publicat originalment a El Periscopi (29-III-2016)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada