diumenge, 26 de març del 2017

¿PIB o Desenvolupament Humà?

La pregunta ve a col·lació de l'acord del Consell de Govern del proppassat divendres pel qual s'ha aprovat el Pla anual d'estadística de les Illes Balears. Segons la referència oficial, entre les seves principals novetats destaquen "les diferents operacions que desenvolupa el mateix IBESTAT per elaborar les taules Input-Output, i també els comptes satèl·lit de turisme, que es comencen a desenvolupar aquest any per obtenir-ne els primers resultats a final d'any o començament de 2018. Altres operacions estadístiques noves són l'elaboració d'estadístiques de seguiment de la inserció laboral, tant en l'àmbit dels titulats universitaris com en els de la formació professional".

No em semblen malament aquestes novetats a les estadístiques oficials illenques. Però, atenció: si són les úniques o les més destacades, significaria que algú d'aquest govern ha perdut el nord. Val a dir que, com, en paraules de Stiglitz, "el que mesurem afecta a les decisions que prenem", el Pla d'estadística és un important instrument d'autogovern, i esdevé bàsic per determinar el biaix que el govern de torn vol donar a la seva magra capacitat d'autogovern. És per això que un pla d'estadística, a mitja legislatura del Govern dels #AcordsPelCanvi, hauria, sens dubte, d'incorporar altres novetats i prioritats. És inaudit que, a tall d'exemple, no s'anunciï el compliment de l'article 7 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes; no hi hagi cap novetat en estadístiques pròpies de les Illes Balears en matèria cultural; no s'incorporin l'actualització i publicació anual dels anomenats Indicadors de Qualitat del Treball (IQTs); no es posi en marxa cap indicador sintètic de benestar social; no es prevegi cap estadística referida a l'Economia Social i Solidària; o no agafin major  protagonisme els indicadors relacionats amb la qüestió socioambiental. En definitiva, sembla que seguirem posant més èmfasis en mesurar el PIB, que en avaluar el Desenvolupament Humà.

M'agradaria equivocar-me, i que, una vegada publicat l'esmentat Pla anual d'estadística, resulti que vaig errat. Però, malauradament, no crec que els meus neguits siguin infundats ¿Que es pot esperar dels que (vegin aquí) , mentre bravegen de creixement del PIB, consideren que "la insuficient connexió entre salaris i creixement econòmic", i la "desigualtat i precarietat laboral" unicament són "aspectes a vigilar"?

Per acabar, em sembla pertinent fer una recomanació i un prec als responsables illencs de les estadístiques oficials. La recomanació és que rellegeixin -¿o potser no l'han llegit encara?- el llibre "Mesurar les nostres vinyes. Les limitacions del PIB com a indicador de progrés" de Joseph E. Stiglitz, Amartya Sen i Jean-Poul Fitoussi. I, el prec? Idò que rectifiquin. Es comença per acceptar el mainstream neoliberal estadístic i, tot seguit, es dóna per bona la manca de pluralitat de programes i accions de govern en matèries socioeconòmiques i socioambientals. I això és una molt mala peça al teler!

Publicat originalment a dBalears (20-III-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada