dilluns, 24 d’abril del 2017

Cal tenir prudència amb les anàlisis sociolaborals

Tinc la impressió que hi ha massa anàlisis socioeconòmiques que desborden optimisme. És cert que hi ha indicadors que milloren com a conseqüència, fonamentalment, d'una conjuntura internacional immillorable per als fluxos turístics cap a les illes, però convindria ser molt prudents d'acord amb l'evolució de fons de l'economia i del mercat laboral.

Sens dubte, per observar aquesta evolució és imprescindible analitzar la Comptabilitat Regional d'Espanya que publica l'INE. Doncs bé, en el seu últim lliurament (30 de març de 2017) hi ha dades prou interessants, i que van més enllà del celebrat titular, segons el qual les "Illes Balears va ser la comunitat autònoma que va registrar l'any 2016 un major creixement del seu PIB en termes de volum (3,8%)". El fet cert i segur és que, malgrat la bombolla turística en la qual està immersa l'economia illenca, vam seguir ocupant el vuitè lloc en el rànquing autonòmic de PIB per càpita. De seguir així -encara que a mi m'agrada molt poc el PIB com a mesurador del tarannà social i econòmic-, cada dia seran més les generacions que, si no ho estudien en els llibres d'història, no sabran que en una època passada érem, amb diferència, els "Number One" en aquest rànquing.

Tanmateix, el que més neguitós em posa és que, en observar les dades de la Comptabilitat Regional de 2016, no s'albiren símptomes de canvi, per mínim que sigui, en l'estructura del model econòmic balear. Poca broma!

Amb referència al mercat laboral, el que em sembla més útil és observar la seva evolució des de l'entrada en vigor de la Reforma Laboral de 2012. El més rellevant és que el total estimat d'ocupació en 2016 és de 502.200 persones, una xifra que representa un augment d'una mica més del 7% en relació a 2012. Poc augment que, a més, és a costa d'una precarietat laboral mai vista!

En fi, davant tantes anàlisis socioeconòmiques desbordants d'optimisme, convindria que s'apliquessin aquell savi consell de Marc Tul·li Cíceró: "En veritat, preferesc una silenciosa prudència a una ximple loquacitat".

Publicat originalment a dBalears (10-IV-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada