dissabte, 13 de juliol del 2019

Amb filoses, arpes i falçons, enguany, les dones lluitaran...


Publicat originalment a dBalears (08-07-2019)

És per a mi, sens dubte, la notícia de la setmana passada. Hi ha base històrica: En una detallada descripció dels primers simulacres (1858), recollida per l'escriptor pollencí Ramon Picó i Campamar, s'hi afirma: "... Espantats de veure la valentia de les dones (els moros) giraven coa i fugien de la vila". És un text recuperat per l'historiador pollencí Pere Salas que, sembla, permet, sense falsejar el rigor històric-tradicional, recuperar el batalló de dones a la batalla entre Joan Mas i Dragut del dia de La Patrona.
Tanmateix, si no n'hi hagués de base històrica, el clam de #JoTambéVullLluitar, i la feina del col·lectiu feminista La Mala Pècora, és del tot legítim, ple de sentit històric. La participació activa i protagonista de les dones en les nostres festes populars i tradicionals és part de la imparable onada de la revolta feminista. I és una part important –gens folklòrica- de la lluita de les dones per la igualtat de debò. Va al moll de l'os del sistema patriarcal. Els àmbits de les tradicions són defensats amb dents i ungles per tota classe de masclismes.

El moviment de reclamació de la participació protagonista de les dones en les festes tradicionals és, a parer meu, quelcom com el que va passar en el segle XVIII, és a dir, en plena revolució industrial, amb la reivindicació per part de la classe obrera anglesa de la cultura popular. Per exemple, l'historiador E.P. Thompson, en la seva obra intitulada "Costumbres en común" (Crítica, 2000), ens descobreix la realitat d'una cultura plebea (la de la nova classe obrera) que, en enfront de la "cultura victoriana" que empenyia amb força, es legitimava amb la retòrica del costum, però el seu objectiu essencial era la lluita per les necessitats i les expectatives de la comunitat.
En aquest sentit, que un batalló de dones s'incorpori a l'emblemàtic combat de Sant Jordi del simulacre de Moros i Cristians de Pollença no només respon a la retòrica del costum de la tradició més antiga. La presència d'aquestes dones combatents guanyarà una gran batalla simbòlica i fàctica al sistema patriarcal.

Gracies infinites a La Mala Pècora pel vostre #JoTambéVullLluitar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada