divendres, 11 de juny del 2021

Impunitat empresarial global



 Publicat originalment a dBalears  (07-06-2021)

Bona part de l'actualitat mediàtica d'aquestes darreres setmanes s'ha centrat en dos conflictes internacionals que duren dècades. Dos casos, el del Sàhara Occidental i el de Palestina, marcats pel fet de ser territoris ocupats, el sahrauí pel Regne del Marroc i el palestí per l'Estat d'Israel. Se n'ha parlat molt dels factors geopolítics que fan que en aquests dos prolongats conflictes no s'albiri una solució a curt termini. Del que no s'ha parlat tant és que ambdós conflictes perduren en el temps en la mesura que perdura el descarat atac als Drets Humans. D'aquí plora la criatura!

Hi ha un aspecte d'aquesta fragant conculcació dels Drets Humans que és crucial: La impunitat empresarial –impunitat corporativa, se'n diu ara- en el saqueig de recursos en aquests territoris ocupats. Dit sense embuts: Els Drets Humans ni són universals, ni són vinculants, però sí que ho és universal el sistema neoliberal de mercat, i sí que sembla vinculant la interdependència econòmica basada exclusivament en el guany. Val a dir que, des de fa temps, hi ha governs i empreses transnacionals que van construint quelcom que podríem anomenar "arquitectura de la impunitat global". A tall d'exemple, en el cas del Sàhara Occidental és el que explica el documental "Ocupación SA".

Fet i fet, s'ha arribat a tal descaradura que, com afirma l'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània, "en els contextos d'ocupació, com a Palestina o el Sàhara Occidental, aquesta impunitat és encara més greu, ja que l'Estat ocupant, en complicitat amb les empreses transnacionals, ha desenvolupat un sistema colonial per al saqueig dels recursos naturals i la destrucció del medi ambient".

Per començar a capgirar aquesta situació, té tot el sentit impulsar i recolzar la Campanya Global per a un Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les Empreses Transnacionals de Drets Humans. I, endemés, podria ser interessant engegar per aquestes contrades insulars alguna iniciativa semblant a la catalana "alerta DH". Tanmateix, allò que em sembla fonamental és que la solidaritat amb els pobles sahrauí i palestí –i tants d'altres- esdevingui en un dels continguts de la mobilització popular per capgirar el (des)ordre d'aquest capitalisme sense drets humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada