dissabte, 5 de desembre del 2009

ALLÒ PACTAT OBLIGA: “Pacta sunt servanda”

FOTO: Ruïnes de la mítica i resistent ciutat de Palmira (Síria)

El mes de desembre comença amb una forta pujada de l’atur enregistrat que ja arriba gairebé als 90.000 parats, amb una neoestacionalització espectacular de l’activitat econòmica; amb noves imputacions per les malifetes de la legislatura d’en Matas i dels seus còmplices en aquell maleït PDMT (Pla de Destrucció Massiu de Territori) que provocà tanta precarietat laboral i treball low cost; i amb una crisi institucional de cal déu que s’ha duit per endavant el segon conseller de Turisme de la legislatura, de moment.

La situació de crisi social, d’ocupació, ecològica i econòmica que pateix la gent i el territori de les Illes Balears exigeix una estabilitat institucional i una mirada a llarg termini. Però convé mirar a l’esquerra perquè segur que el més importat és com i cap a on sortirem del túnel. És mentida que qualsevol sortida és bona.

És per això que em permeto recordar que en el tan anomenat Pacte per la competitivitat, l’ocupació i la cohesió social de les Illes Balears hi ha els següents acords:

“Elaboració, durant el segon semestre l’any 2009, d’un Pla Estratègic per a la desestacionalització de cada una de les Illes, el qual ha de contenir una diagnosi de la situació i les mesures concretes que s’hauran de desenvolupar.”

“El Govern de les Illes Balears elaborarà plans sectorials per pal·liar els efectes dels ajusts laborals que siguin necessaris. Aquests complementaran les mesures sociolaborals que el Govern central ha consensuat amb els Agents Econòmics i Socials.”

“Elaborar per part dels signants del Pacte per la competitivitat, l’ocupació i la cohesió social un pla que contengui un paquet de mesures d’àmbit sociolaboral per als treballadors i les treballadores del sector comerç de les Illes Balears, dins 2009.”

Paga la pena intentar-ho. Allò pactat obliga, ara compta complir… i no se m’acut una altra manera que sent fidels als pactes polítics de l’any 2007 i als econòmics i socials del 2008.

1 comentari:

  1. Tot i no identificar-me amb el Pacte per la Competitivitat, per raons obvies, comparteixo que alguns dels acords que esmentes son interessants, en especial emb sembla força important per millorar la situació econòmica l'esforç per a la desestacionalització, però, com es fa això sense pressupost? El Conseller Manera ens explicava l'altra dia al CES que ha fet un pressupost amb mil milions d'euros manco que l'any passat!!! Tot i així recull els acords del Pla d'Ocupació que es deriven del Pacte...
    Crec que serà molt complicat trobar mes recursos per fer noves polítiques. Això sí, serà impossible si tenim mes ensurts en la estabilitat del Pacte de Govern com bé tu dius i em d'esperar a un procés electoral...

    ResponElimina