divendres, 11 de desembre del 2009

Que no s’aprofitin de la crisi

Demà dia 12 del 12 a les 12 hores hi haurà una àmplia presència de sindicalistes de CCOO de les Illes Balears pels carrers de Madrid manifestant-nos per a plantar cara als efectes de la crisi i per a resistir a les pràctiques empresarials que s’aprofiten del fracàs de les polítiques neoliberals. L’atur va en augment, la capacitat de consum de la majoria de la població a la baixa, el sistema financer ha rebut ingents quantitats d’ajuts, i les famílies i les empreses petites i mitjanes segueixen tenint cada vegada menys capacitat de endeutament per afrontar les necessitats vitals i per a la consolidació de l’activitat econòmica que generi ocupació.
Avui per avui ja quasi ningú es recorda d’aquell suposat objectiu de “reconstruir el capitalisme” i molts dels que el formulaven són els mateixos que plantegen l’abaratiment de l’acomiadament com a única solució a la crisi d’ocupació. Tal vegada perquè la proposta de refundació capitalista tenia molt més a veure amb el paradigma econòmic del segle dinou que amb les modernes intencions del Global Pact de la Responsabilitat Social Empresarial, o era una qüestió senzillament semàntica, tan incongruent com dir-li acomiadament a l’expulsió no desitjada i violenta del lloc de treball de les persones que no tenen altra manera de guanyar-se dignament la vida...
Ens manifestarem per dir no a tota aquesta gent que se n’ha aprofitat, de la crisi, i hi veu un terreny d’especulació i guanys; i alhora ens manifestarem per dir sí a una negociació col·lectiva per a l’any 2009 racional, per dir sí a la recuperació del diàleg social i reclamar a les organitzacions empresarials un acord plurianual que abordi la política salarial, l’excedent i els beneficis empresarials, i l’ocupació, amb la finalitat d’eradicar la temporalitat injustificada fomentant el manteniment i la recuperació de l’ocupació. Per tot això, paga la pena manifestar-se pels carres de Madrid el dia 12 del 12 a les 12.
Però n’hi ha moltes més, de raons. Vet aquí algunes d’elles: consolidar i millorar la protecció per desocupació ‑com la dels treballadors/es fixos discontinus, tants i tan importants a les Illes Balears‑; reorientar l’actuació dels Serveis Públics d’Ocupació i potenciar les polítiques actives de tal manera que el SOIB pugui ser un potent instrument públic al servei de l’ocupabilitat i que els programes estatals de polítiques actives d’ocupació estiguin més d’acord amb la realitat de la nostra comunitat autònoma; o escometre nous programes d’inversió pública en infraestructures i transports, i per a això cal accelerar la construcció de centres educatius i sanitaris públics i desplegar l’aplicació de la Llei de dependència. Fins i tot reclamarem la prioritat en les inversions en R+D+I, la creació d’un marc regulador de la política energètica per assegurar-ne la suficiència, l’estalvi i la sostenibilitat, i l’enfortiment del sistema públic de pensions i la millora del sistema educatiu, especialment la Formació Professional. Ja ho crec, paga la pena fer l’esforç de ser-hi, a la mobilització del 12 del 12 a les 12.
Des del sindicalisme confederal creiem que el que reivindiquem és possible si es fa una reconsideració del conjunt del sistema fiscal, per fer-lo més equitatiu, progressiu i suficient a l’hora de finançar les polítiques que necessitem, i també si es revisa el funcionament del sistema financer, per a garantir que flueixi el crèdit a les famílies i a les PIME. Per això CCOO de les Illes Balears no podia faltar a Madrid el dia 12, del mes 12 a les 12 hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada