dilluns, 15 de juliol del 2013

Salaris en crisi


Fa només uns dies el professor Vicenç Navarro publicava un article titulat “El conflicto capital-trabajo en las crisis actuales que podeu consultar aquí. Amb el mestratge que ens té avesats explica de manera  clara i concisa, com una de les causes que originaren les crisis econòmiques i financeres actuals, és la extraordinària  polarització de les rendes. Durant anys i panys s’ha produït un gran creixement de les rendes de capital a costa de les rendes del treball.Navarro ens recorda -convé no oblidar-ho- que “el preu del crèdit mai havia estat tan baix, facilitant l'enorme endeutament de les famílies (i empreses) espanyoles, passant així desapercebuda l'enorme pèrdua de capacitat adquisitiva de la població treballadora”. És a dir, els anys del “España va bien” d’Aznar, del “Espanya va bé i les Illes Balears van millor” de Mates, o el España ha entrado en la Champions League de la economía mundial" de Zapatero, eren eslògans buits de contingut i que, en els millors dels casos, es basaven en un creixement en el que la societat tenia la necessitat d'endeutar-se, a causa del continu descens del creixement anual de la compensació salarial.


L’article de Vicenç Navarro serveix, sens dubte, de contextualització de luxe al contingut del numero  20 de TEMES SOCIOECONÒMICS GADESO dedicat a donar una ullada a l’evolució dels salaris illencs en el període 2008-2011 (disponible aquí). La Fundació Gadeso no ha volgut desaprofitar la recent publicació per part de l’ lNE de l’Enquesta Anual d’Estructura Salarial de l’any 2011 que és la millor font per a conèixer l’evolució i també l’estructura salarial del conjunt del Regne d’Espanya i de cada una de les Comunitats Autònomes. Cal, no obstant, tenir en compte que la complexitat de l’operació estadística provoca que les dades ens arribin amb un considerable retard. Ara, ja ben avançat l’any 2013,  hem de parlar de dades de l’any 2011.


Per aquest motiu, la publicació digital de la Fundació Gadeso ens recorda que, amb la Reforma Laboral de 2012, s’ha passat d’un model de moderació salarial amb consens social i cohesionador de la societat a una devaluació salarial imposada que impulsarà la desigualtat i limitarà el “ascensors socials”. Aquests efectes descohesionadors s’observaran de manera molt més clara quan tots els instruments legals orientats a la competitivitat amb salaris baixos siguin plenament operatius, és a dir en el bienni 2013-2014.


I tanmateix els símptomes en la direcció d’una societat dual en matèria salarial ja són presents amb fortes diferències entre els salaris més alts i els més baixos, entre dones i homes, entre temporals i estables, entre estrangers i espanyols. Val a dir que les informacions  més rellevants que trobareu al TEMES SOCIOECONÒMICS GADESO  titulat “Salaris en crisison: a) En el quadrienni 2008-2011 els salaris del conjunt d’Espanya tenen un creixement del 4,6% i en el cas de Balears del 4,7% (passen de 21.883 € a 22.899 € i de 20.388 € a 21.351€ respectivament). b) La pèrdua de capacitat adquisitiva és del 3,9% en el conjunt d’Espanya i del 3,0% a les Illes Balears. c) Els salaris mitjans al conjunt de l’Estat són entorn a un 7% superiors als salaris illencs. d) La diferència entre els salaris illencs més alts i els més baixos és d’un 13,9% (11,6% al conjunt de l’estat). e) Les persones que treballen a la indústria a Balears tenen un salari anual mitjà que supera en un 17,3% a les que treballen al sector de la construcció i en un 10,5% a les que ho fan al de serveis. f) En 2011 les dones cobren un salari inferior en un 16,4% al dels homes g) Les persones amb contractes temporals cobren un salari de més d’un 21% manco que aquelles que tenen contractes indefinits. h) Les persones menors de 25 anys tenen un salari un 43,1% inferior en relació al salari anual global.  i) Les persones estrangeres cobren uns salaris entorn al 30% més baixos que les persones espanyoles.



En qualsevol cas insisteixo: La devaluació salarial és un element important de les polítiques d’austeritat i segur que les dades de l’any 2012 especialment, del 2013 ens confirmaran una intensificació de tal devaluació. El recompte de danys  pot ser irreversible.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada