dilluns, 8 de juliol del 2013

Pel bon camí?



No s'han estat de treure pit de la millora d'unes xifres macroeconòmiques conjunturals que sembla poden intuir-se en la darrera revista governamental de conjuntura econòmica. Estranyament (per preparar la compareixença dominical del President?) han fet públic l'informe en cap de setmana i a l’hora d’escriure aquestes línies encara no estava disponible a la pàgina web del Govern. Pel que fa al cas és igual. El president J.R. Bauzá ha proclamat que "Anam pel bon camí".


Pot ser tingui raó que anam pel bon camí d'una determinada sortida de la crisi econòmica: La sortida neocon que comporta: 1.- Una societat a on la immensa majoria té uns salaris més baixos. Val a dir que la darrera Enquesta Anual d’Estructura Salarial (disponible aquí) és extraordinàriament il·lustrativa d'aquesta tendència que, no s'oblidi, s'accelerarà amb l'aplicació de la Reforma Laboral del Govern Rajoy que, des d’avui, pot deixar a uns quants cents de milers de treballadors i treballadores sense Conveni Col·lectiu i a molts amb el Salari Mínim Interprofessional. 2.- Una societat amb més treball precari amb la generalització de les feines temporals i a temps parcial no desitjat. La propera EPA que se publicarà a finals d'aquest mes, segur que ens proporcionarà una informació molt valuosa per quantificar aquesta precarització massiva de les relacions laborals illenques. 3.- Una extensió i agudització de la pobresa. Amb la combinació d'uns salaris més baixos i una major precarietat laboral, cada cop hi ha més gent i llars amb carències materials, és a dir, que no poden arribar a fi de mes, que no poden fer front a despeses extraordinàries o a determinats copagaments, taxes etc. Les retallades del Serveis Socials fa que les persones i les famílies que ja tenien problemes de pobresa augmentin el seu grau de precarietat social i, cada dia que passa, és un pas cap a l’exclusió social.


Pot ser sí anam pel bon camí per a millorar algunes xifres de les estadístiques macroeconòmiques. Ho dubto. Tanmateix, tinguin per segur que la crisi social, ecològica i democràtica va a pitjor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada