dimecres, 17 de desembre del 2014

Un altre pobre programa per a pobres

Del Programa Extraordinari d'Activació per a l'Ocupació, per no agradar-me, ni m'agrada el nom. Què és això d' “activació per a l'ocupació”? A quin mala persona li pot semblar poc activat per cercar una ocupació assalariada, algú que compleix les draconianes condicions d'extrema necessitat que es fixen en l'acord signat abans-d'ahir, per tenir dret a aquesta nova ajuda de 426€ que podran cobrar durant sis mesos? En qualsevol cas això no és una ampliació de la protecció de desocupació. Ni prou fer-li! És, en el millor dels casos, una nova línia de política activa d'ocupació per a persones aturades de llarga durada. El problema és que seguim sense saber perquè els activem ni, molt menys, quina política general tenim d'ocupabilitat de resiliència del nostre capital humà.

Caldrà veure la lletra petita del BOE (i la diligència del SOIB) per saber si estem davant d'un nou nyap tipus PREPARA (els 400 € de Zapatero) o PRODI (els 400€ de Rajoy que, per cert, cobren menys persones perquè va sofrir la pertinent retallada quant a situacions protegides). Però, encara que desitgi equivocar-me, em tem que estem davant un altre pobre programa per a pobres. Val a dir que els Pressupostos Generals de l'Estat han reduït en un 15% la partida destinada a la protecció per desocupació. El programa de Garantia Juvenil segueix sense prendre impuls, i les retallades de Rajoy a les persones aturades majors de 45 anys es mantenen. És a dir, el Subsidi extraordinari per a persones aturades majors de 45 anys segueix eliminat i el subsidi ordinari per a persones aturades majors de 52 anys: segueix retallat (va passar a ser per a majors de 55 anys, a tenir-se en compte, per accedir-hi, els ingressos de tota la unitat familiar -no sols la de la persona aturada- i des de les retallades de 2013 s'obliga a accedir a la jubilació a la primera edat possible, eliminant la possibilitat d'esperar fins a complir el 65 anys).

Si això és tot el que fa l'Estat per pal·liar els efectes corrosius que per a la cohesió social té l'atur de llarga i molt llarga durada, hom pot assegurar que seguirà augmentant el nombre de persones que conformen el Precariat que, en definició de Guy Standing -autor del llibre “El precariado, Una nueva clase social”- són les persones amb treball casual, per poc temps, amb salaris escassos i provisionalitat absoluta; que no té, per tant, accés als drets i garanties socials de l'ocupació estable; que viu la condició de ciutadà molt limitada per un Estat que no ho reconeix plenament.

I, no obstant això, no es creguin que no tindrà efectes polítics-partidaris: El Govern de les Illes Balears preveu que fins a 16.680 aturats de Balears podran beneficiar-se del Programa Extraordinari d'Activació per a l'Ocupació (vegeu aquí). Per tant, gairebé setze mil set-centes persones que, àdhuc mantenint la seva condició d'aturades de llarga durada, desapareixeran de les estadístiques d'atur registrat. Aigua beneïda en uns mesos electorals!


Publicat originalment  a www.elperiscopi.com (17-XII-2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada