dilluns, 26 de gener del 2015

Ελλάδα (Grècia): ... els temps estan canviant...



Tal com estava pronosticat, Syriza ha guanyat les eleccions gregues. Ha guanyat  amb contundència o ha quedat a dos escons de la majoria absoluta.. Alexis Tsipras serà el nou president del Govern de la República Hel·lènica. Em direu sentimental però, des d'ahir vespre, no em puc treure del cap aquella fantàstica versió de Gerard Quintana i Jordi Batiste del “The Times They Are a-Changin” de Bob Dylan. Aquella cançó que diu “Veniu, ministres, diputats, escolteu-me de grat, deixeu lliures les portes, no detureu pas ningú. Atenció! els endarrerits, són els que ho perdran tot. Deixeu el vostre vell camí ja no serveix; no sentiu aquest vent que us trenca els vidres i fa trontollar les parets? És que els temps estan canviant.

Per als que pensem que el poder és global però la política és excessivament local i, alhora, estem convençuts que per a entendre la globalitat cal entendre primer lo local, i que per transformar la globalització neoliberal en una globalitat de drets humans cal, sens dubte, transformar la situació local (en paraules de Joan Nogué i Font: “Si vols ser global primer has de ser local, mirar-te el món des d'un lloc.”), no podem més que celebrar que una força política com ara MÉS per Mallorca participés en el I Fòrum del Sud d’Europa en suport a Syriza. Tinc per a mi que el text de la Declaració de Barcelona, és d’aquests documents que fan història.

Certament, és temps d’acabar amb l’austeritat i la desigualtat! És temps per a la democràcia i la solidaritat! És el moment per canviar Europa!” Però Alexis Tsipras no ho tindrà fàcil. Una ciutadania europea -espacialment la del sud- mobilitzada fent-li costat potser serà clau. Tant de bo la socialdemocràcia europea s’adoni aviat que el que passa és que els temps estan canviant. Una altra Europa és possible.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada