diumenge, 13 de setembre del 2015

Monument de Sa Feixina: Fora, ja!

En el codi ètic que, exemplarment, s’han auto imposat les forces polítiques que conformen el govern de l’Ajuntament de Palma s'estableix: “Acompliment de la labor institucional amb lleialtat a la ciutadania, integritat, senzillesa, compromís, honradesa, moralitat, transparència, austeritat, exemplaritat, plena dedicació al servei públic, i amb rendició de comptes”. La millor forma de ser fidel a aquests principis és fer dues coses: La primera no exercir d’especuladors-privatitzadors-mercantilitzadors amb un bé comú com és la ciutat de Palma, i la segona és acomplir la paraula donada. Sobre el tema que ens ocupa, el pacte del Govern de Canvi a Palma és diàfan: “Desmuntatge i retirada del monument “Baleares” de sa Feixina”.

Com, de moment, no hi ha cap raó per pensar que el govern de Cort vulgui enviar en orris el citat codi ètic, no hi hauria d’haver preocupació sobre la imminència del desmuntatge del monument palmesà que honora als feixistes del creuer Baleares. I no obstant això, entre les víctimes del franquisme, els seus familiars, les associacions memorialistes i de reivindicació republicana, i en part de la ciutadania comença a haver-hi un cert run run d’incertesa i de dubte. Abans que aquest neguit vagi en augment, convindria posar-hi data per a executar el compliment de tornar la dignitat democràtica al Parc de Sa Feixina.

No es tracta de fer altra cosa que justícia i reparar l’error -i l’horror- d’un intent de “contextualització” impossible. Tal vegada es poden contextualitzar els llocs i, en definició de Marc Augé, els “no llocs” d’una ciutat, però és inversemblant qualsevol contextualització de la injustícia que l’Estat encara ara exerceix amb les víctimes del franquisme i la seva memòria. Mentre el monòlit de sa Feixina, que serví per exaltar a la dictadura feixista, es mantingui en peu, serà impossible que en l'àmbit ciutadà de Palma es deixin de ferir els sentiments d'aquestes víctimes, els seus familiars, companys, companyes i amistats que, encara ara, reclamen veritat, justícia i reparació. Pot haver-hi democràcia de debò sense aquesta necessària veritat, justícia i reparació?

És per això que em sembla molt oportuna la campanya que han posat en marxa la Unitat Cívica per la República (UCxR) i l’Associació Memòria de Mallorca reclamant “Monument Sa Feixina, fora ja!”. Ho dic amb la convicció que el millor patrimoni que hem de preservar és el d’una memòria democràtica que pugui ser compartida i que, alhora, tingui un gran contingut cohesionador de la ciutadania democràtica. Malauradament encara n’hi ha (PP i C’s) que no volen compartir absolutament res, i que la cohesió social els importa molt poc. Tanmateix, segur que al Govern de Canvi a Palma sí que, en la seva gestió, vol conjugar els verbs compartir i cohesionar. Per tant: No ens falleu!

Publicat originalment a dBalears (07-09-2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada