divendres, 21 de setembre del 2018

A Mallorca, el 22/09/1983 va ser un dia de vaga general


Publicat originalment a dBalears (17-09-2018)

"La incidència de l'Atur General es va notar fins i tot l'endemà, quan el diari "Baleares" [l'antecessor de l'actual dBalears] va aparèixer al carrer amb menys pàgines del normal, pràcticament dedicat íntegre a la jornada del 22, i amb un comunicat de solidaritat signat pel Comitè d'empresa". Així consta en un document consultat en els arxius del sindicat CCOO, en el qual es fa un resum del desenvolupament de la vaga general ("atur general", segons la denominació de l'època) que es va viure el 22 de setembre de 1983. El document consultat du el següent titular: "Èxit a Mallorca. Van aturar més del 80% dels treballadors".
Tot i haver estat, almenys en la moderna història del moviment sindical, l'única vaga general convocada des de casa nostra, i organitzada i impulsada pels sindicats CCOO i UGT sense obeir a una mobilització d'àmbit estatal, es corre el risc que caigui en l'oblit. I, tanmateix, a mi em sembla que és una vaga que s'ha de recordar i reivindicar.
El desencadenant del malestar laboral, social i sindical, que es va concretar en la convocatòria d'aquesta vaga general, va ser que el recentment constituït Govern del PSOE, presidit per Felipe González, va complir només a mitges un dels seus compromisos electorals: La modificació de la Llei de l'Estatut dels Treballadors per fixar la durada màxima de la jornada ordinària de treball en 40 hores setmanals de treball efectiu (en aquella època la llei fixava el màxim de jornada aboral en 43 i 42 hores, segons fos jornada partida o continuada). Dic que va complir a mitges perquè, efectivament, la Llei es va aprovar el juny de 2013, però amb una disposició addicional que donava la clau de l'aplicació pràctica i immediata de la reducció de jornada a les patronals. I les patronals de Balears van utilitzar aquesta clau per impedir l'aplicació de la llei. Per això, el primer dels motius de la vaga deia: "Contra l'incompliment patronal de la Llei de 40 hores. La patronal en el seu conjunt i oficialment, s'ha negat al compliment de la Llei votada al Parlament que fixa la jornada màxima en 40 hores setmanals des del passat 30 de juliol. No pot emparar-se per a aquest incompliment en l'excusa d'una interpretació del Ministeri de Treball sense cap valor legal, i, per la nostra banda, no podem deixar de protestar pel que considerem un menyspreu als treballadors i els seus sindicats".
Però els motius de la convocatòria de la vaga general d'ara fa 35 anys no acabaven amb la denúncia envers l'incompliment de la Llei de 40 hores. El sindicalisme illenc de l'època ja mobilitzava als treballadors i treballadores per la defensa del lloc de treball, i la creació d'ocupació estable, contra l'acomiadament lliure, per una major protecció de la desocupació, i per la participació dels treballadors en una sortida solidària de la crisi. Hom diària que no hi ha temps que no torn!
Recordar la vaga general mallorquina del 22 de setembre de 1983 és recordar, si més no, que la lluita sindical és una lluita, en paraules del gran Raimon, "que és sorda i constant".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada