dijous, 9 de febrer del 2023

Washington DC

National Mall

És sortir del vagó del tren amb què vam fer el trajecte de Nova York fins a Washington DC (qüestió de tres horetes amb un paisatge entre urbà i d'extensions de llacs i boscs), i entrar a la principal estació ferroviària de passatgers de la capital dels EUA, la Union Station, per adonar-te que has arribat a la monumentalitat de l'imperi.

Ben aviat es farà present l'Obelisc (el Washington Monument) que indica cap a on has d'anar si vols caminar pel complex monumental anomenat National Mall. En aquest gran espai allargat cobert de gespa és a on es troben monuments i memorials emblemàtics de Washington. I per a on, una vegada fet el check-in a l'hotel, començarem a passejar.

Al nord del National Mall es troba la Casa Blanca. Es permet apropar-s'hi fins a una considerable distància, i, amb un poc de zoom, fer la fotografia que tantes vegades has vist a la premsa o la televisió. No té massa més interès. S'aproxima Nadal i ja estan muntant l'arbre ...

A la part occidental hi ha el monument a Lincoln. Em va semblar la part més monumental del National Mall. El gran llac situat davant del monument, on es reflecteix l' obelisc, li aporta majestuositat. Si a tot plegat li afegeixes que, a dalt de la gran escalinata (la icònica fotografia de la manifestació pels drets civils del 28 d'agost de 1963), ha quedat gravat en el sòl el "I Have a Dream" de Martin Luther King Jr, encara que tinguis poc de  mitòman o de fetitxista, és dels monuments més interessants.

Val a dir que, per trobar la frase de Luther King gravada al trespol, vam haver de demanar que ens la localitzés una empleada afroamericana del United States Forest Service (el cos federal de guardes forestals és qui té encarregat la cura i vigilància del conjunt del National Mall). Amb aquesta dona mantinguérem una agradable conversació. Ella, tota orgullosa de la seva feina, ens donà gran quantitat d'informació sobre el complex monumental i la missió que hi desenvolupen els membres del cos de forestals. Va ser ella qui ens indicà emfàticament que visitéssim el memorial de Martin Luther King, Jr. Un altre monument amb interès que, en visitar-lo érem les úniques persones blanques que ho fèiem. Si més no, em va semblar curiós.

N'hi ha altres de monuments i memorials, com ara, el Monument Nacional a la Segona Guerra Mundial, el Memorial als Veterans del Vietnam, el Monument Commemoratiu als Veterans de la Guerra de Corea, el Memorial Albert Einstein, etc. però de bastant menys i interès que els esmentats abans. Tanmateix, el que és més interessant és el conjunt del National Mall, aquest espai que ha estat l'escenari de tantes mobilitzacions ciutadanes (lluites antiracistes, pacifistes, feministes).

A l'extrem oriental del National Mall hi ha el Capitoli dels Estats Units que, per cert, els dies de la nostra estada -5 i 6 de desembre de 2022- tenia bona part de la façana en rehabilitació (no sé si encara arreglaven desperfectes ocasionats per la invasió de les hosts de Trump). Al Capitoli ja havien plantat l'arbre de Nadal...

National Museum of African American History & Culture

Tot i això, allò que fa que Washington DC sigui una visita imprescindible és la seva gran oferta museística que, és fantàstica i gratuïta. Com l'estança era curta, no quedà més remei que seleccionar: Interesantíssim el National Museum of Natural History, la imprescindible National Gallery of Art, especialment l'edifici est pel seu fantàstic edifici i col·lecció, i el sorprenent el National Museum of African American History & Culture.

D'altra banda, Washington DC em va semblar una ciutat que combina tradició i modernitat elegantment, luxe i misèria sense complexos, excel·lents serveis (per exemple, els restaurants i cafeteries de museus que coneguérem) i pèssims serveis (un bon exemple, l'hotel on passarem la nit).

En acomiadar-nos de la Union Station de tornada a Nova York, no podia deixar de pensar que l'escapada a Washington -malgrat haver restat dies per explorar més NYC- havia valgut molt la pena!

National Gallery of Art (edifici est)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada