divendres, 26 d’abril del 2013

Atur: situació límit



Es veia venir. Per molt que la persistència per part del Govern -i dels opinadors oficials del PP- en voler veure millores irreals a les dades d’atur registrat, a on únicament hi ha, per una banda, esgotament físic i psíquic dels demandats de treball apuntats al SOIB que, al no rebre cap oferta de treball se desapunten i, per una altra, baixes als registres d’atur associades a processos migratoris en el mercat laboral illenc, l’atur no baixa. El que succeeix és que creix, i molt!, l’atur desanimat (aquí teniu una explicació més detallada). Es veia venir que la política econòmica de posar tots els ous en el paner de la reducció dels dèficits públics a marxes forcades, i reformes laborals destructores d’ocupació duria al límit el nombre de persones aturades.

Mai s’havia arribat a Balears a una taxa d’atur del 28,56%, i molt manco en un trimestre en el que l’activitat turística comença a revifar amb les festes de Pasqua. La xifra de 169.000 persones aturades bat qualsevol record imaginable, augmentant un 17,30% en relació al trimestre anterior, i un 3,15% en termes interanuals. Mai hi havia hagut a les illes tan poca població activa en el trímetre que coincidia amb les festes de Pasqua i, tot i que la variació en relació al trimestre anterior baixa un 5,84%, a la nota oficial del Govern l’únic que es ressalta és que hi ha un minso repunt del 0,37% de la població ocupada en relació al primer trimestre de 2012. El Govern té la cara de parlar de “creació de llocs de treball en relació a l’any anterior”. És mentida. Únicament s’han anticipat algunes feines estacionals que, probablement, es compensaran amb una menor pujada estacional de la població ocupada del segon trimestre en relació al primer.

Allò que s’ha de ressaltar és que l’atur de llarga durada (més d’un any) mai en un primer trimestre havia arribat a un 15,9%, ni l’atur de molt llarga durada (més de dos anys) a un 20,2%. Mai la taxa d’atur juvenil (menors de 25 anys) havia arribat al 60,97%. Mai s’havia arribat a la xifra de 55.400 llars illenques en les quals tots els seus membres  en edat, amb condicions i voluntat de treballar estan en atur.

És veritat que les males dades del mercat de treball empitjoren ara més lentament. L’austericidi cada cop troba menys víctimes sobre les que aplicar acomiadaments, reformes laborals, EROs, retallades, empobriment, precarietat... Quan el camp s’ha segat no es pot seguir segant. 

No hi ha ningú més perillós i dogmàtic que aquells i aquelles que neguen l’evidència: O és combat el dèficit o es combat l’atur. El primer ha fracassat en termes de reducció de dèficit i de costos socials. Perquè, davant aquestes dades de l’EPA, no provem el segon? Aquesta és la qüestió. Cal recordar que ja l’any 2010, Michael Hudson, afirmava que “la tragèdia de la nostra època és que el gruix del crèdit s'ofereix per a la compra d'oportunitats d'extracció de renda, no per a la formació de capital productiu”. Clar que hi ha alternatives: acabar amb aquesta tragèdia. 


Foto: JR Bauzá reunit  amb persones aturades  per fer campanya electoral.  Què fa  ara que és president de les Illes Balears i hem assolit el rècord històric de 169.000 persones aturades?  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada