dilluns, 16 de març del 2015

“Las que limpian los hoteles”

Tal com era de suposar, la jornada organitzada per MÉS per Mallorca i Alba Sud amb l'objectiu de parlar de “Les que netegen els hotels: Per una política turística al servei de la comunitat”, va ser un èxit de públic i de contingut. El divendres passat es van poder escoltar molts testimoniatges de la gent que sofreix unes condicions de treball indignes, algunes anàlisis de contextualització de la gestió bastant indigne dels “recursos humans” per part de la indústria turística, l'encertada reivindicació de dignitat de l'acció sindical... I sobretot es va visualitzar la importància del treball de les Cambreres de Pisos i, alhora, la marginalitat a la qual se les sotmet per part de l'estament empresarial i polític. En aquest sentit crec que l'objectiu de la campanya internacional impulsada per l’UITA s'ha complert amb escreix.

Potser ha arribat el moment de concretar alguna proposta en aquest àmbit. M'atrevesc a suggerir el següent: Constituir un organisme de recerca sobre les condicions de treball de les cambreres de pisos i per a la seva millora i prevenció de riscos i malalties professionals. El Govern de les Illes Balears hauria de ser l'impulsor i finançador i sol·licitar la participació de l’OIT i dels agents econòmics i internacionals. Seria guapo que ens convertíssim en referència internacional en aquest tema. Estic segur que amb la meitat del que es malgasta a subvencionar a la Fundació Kovacs, hi hauria pressupost suficient.


Val a dir que ja és hora de fer alguna cosa pràctica. Les males condicions de treball a l’hoteleria vénen de lluny.  Molt abans de la crisi-estafa ja hi havia gent que ho tenia molt clar. Valgui com a exemple aquestes paraules pronunciades a l’octubre de l’any 2001, per Carme Font que, aleshores, era la Directora de l'Institut de Salut Laboral de les Illes Balears: “Tenim els que aquí vivim unes condicions de feina al nivell de la Comunitat Autònoma líder en renda per càpita, o bé som els líders en renda per càpita perquè treballem més i en pitjors condicions que els altres”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada